понедељак, 12. фебруар 2024.

Завршена реконструкција Главне улице у Земуну

Главна улица у Земуну отворена је за путнички саобраћај у недељу, 11. фебруара, недељу дана пре истека званичног рока од 300 дана за темељну и свеобухватну реконструкцију централне земунске саобраћајнице, саопштено је из ове општине.

Главна улица је данас отворена и за јавни превоз. Председник општине Земун Гаврило Ковачевић је током обиласка Главне улице рекао је да је урађен темељан и добар посао.

– Инсталације су замењене, уређени су тротоари, ивићњаци са три слоја асфалта. Стало нам је да се посао уради и да траје, да наредних десетак година будемо мирни што се тиче Главне улице – рекао је Ковачевић.

Радови су трајали готово десет месеци, током којих је било гужви и колона, али се све исплатило, јер је велики посао, вредан више од 600 милиона динара урађен прописно и на огромно задовољство грађана Земуна.

– Нешто мање од месец дана пред званично отварање Главном улицом се кретала велика Богојављенска литија, а затим и многи пешаци којима се допала идеја да ова улица викендом буде пешачка зона на неколико сати. Општина ће, у договору са саобраћајном полицијом и власницима локала, настојати да нађе најбоље решење – додао је Ковачевић.

Обновљена су и аутобуска стајалишта, постављени гранитни ивичњаци и трајне камене плоче. Постављене су и нише за контејнере градске чистоће. Вертикална и хоризонтална саобраћајна сигнализација на свим обновљеним раскрсницама функционише беспрекорно и доприноси свеукупном изгледу центра Земуна. Жардињере са растињем, нови дрворед, стилски стубићи, хидранти, ђубријере и клупе за старије суграђане, да одахну док пазаре, иду код лекара или у шетњу, дале су онај завршни шарм најурбанијем делу Земуна.

– Општина је у претходном периоду већ уредила Кеј ослобођења, а сада ће наставити са обновом свих бочних улица из Главне. Због великог оптерећења који је претрпела током претходних месеци док је Главна улица била затворена за саобраћај, Вртларска улица је дотрајала и оштећена. Њеном реконструкцијом заокружићемо цео низ саобраћајница у оквиру Старог језгра Земуна – закључио је Ковачевић.

Главна улица је круна уређења Старог језгра Земуна, амбијенталне културно-историјске целине под заштитом Републичког завода за заштиту споменика историје и културе, те ће и прелепе фасаде старих грађевина бити адекватно осветљене ноћу. Уједно, ови радови ће постати стандард за уређење свих главних градских улица у Србији.