понедељак, 19. фебруар 2024.

Шапић: Додатни рок од 10 дана за формирање Скупштине града

Без обзира на то што ова градска власт има легалну и легитимну већину, одлучили смо да подигнемо лествицу легитимитета и сачекамо да се дође до скупштинске већине, а ако се то не догоди, ићи ће се на нове изборе, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

– Одлучили смо се да, без обзира на то што ту математичку, легалну и да кажем слободно легитимну већину имамо, подигнемо ту лествицу што се тиче легитимитета иако нам начин на који су се склапале и градске и републичке власти последњих и више од двадесет година апсолутно даје за право да смо то могли и ми да урадимо. Морам рећи да они људи који су били спремни да са нама сносе одговорност, нису ниједног тренутка у предизборној кампањи говорили ни наговештавали да они неће желети да уђу у разговоре око формирања градске власти са било ким. Господин Несторовић је после избора изашао и дао нам једну етикету, која је у том моменту била заиста непримерена, а показало се да су они у оквиру своје листе имали недоумице које су почеле далеко пре избора. Приписали су нам етикету људи који нешто „муљају”, варају и покушавају да на неморалан начин нешто ураде – рекао је Шапић.

Он је подсетио на своје речи у току изборне ноћи да се ништа тајно неће радити и истакао да су они који данас највише оптужују на потенцијалан неморал, управо они који вероватно не би никада ни постојали на нашој политичкој сцени да није било тог политичког неморала.

– Важно је да у овом моменту, који геополитички гледано није нимало лак за нашу земљу и изазован је пре свега због одржавања „Експо 2027”, направимо озбиљан искорак и у наредних неколико година променимо Београд више него у претходних петнаест година. Због тога смо се одлучили да, уколико не дође до јединственог става изборне листе „Ми – глас из народа”, идемо на нове изборе, јер Београду треба легална, легитимна и стабилна власт која ће да настави све оно што је до сада рађено у Београду. Покушаћемо у наредних десет дана да уштедимо Београђанима три месеца, јер Привремени орган функционише пет месеци у овом стању и то није нормално – рекао је он.

Према његовим речима, највероватније ће се за три месеца, када се заврше избори, поново наћи у сличној или истој ситуацији.

– Тада се поставља питање шта ћемо онда да радимо. Ту одговорност ће да сносе они који сада не схватају одговорност овог тренутка и у тој кампањи ће главно питање бити „којем јату” ћете се приволети после избора. Да ли ћете ићи са нашом коалицијом која је спремна да стане у одбрану државе, која не жели да се одрекне дела територије нити да себе прогласи геноцидном, која не жели да наруши односе са Руском Федерацијом, а жели да гради метро и да за две-три године има један мост, затим да започне са изградњом два нова моста, да уреди булеваре и пругу која ће ићи од аеродрома до центра града. Нама треба власт која жели да гради српску престоницу, треба нам српска власт, а не нека квазијугословенска – истакао је Шапић.

Зато је он подсетио да морамо да се определимо, јер од тога зависи како видимо Београд у наредних неколико година и да ли ће да га води народна српска управа или она која ће идеолошки да га врати уназад неколико година, која се крије иза зелено левог либералног наратива.

– Време испред нас је изузетно турбулентно и неопходно је да имамо заједнички, државни, српски став. Тај став, без обзира на ниво од месне заједнице до Републике, неће се доводити у питање. У складу с тим, даћемо још десетак дана времена како би се дошло до скупштинске већине и формирала Градска управа. Не тврдимо да смо најпаметнији, да не правимо грешке, јер ко ради прави и грешке практично сваког дана. Постоје ствари које су неупитне и око којих немамо шта да разговарамо. А то да ли ћемо на овај или онај начин да радимо улице, паркове, вртиће или да развијамо социјални програм, то се не доводи у питање. За кога ћемо да правимо школе и вртиће ако не знамо шта ћемо децу да учимо у школама? Брже него што мислимо и брже него што сам најављивао доћи ће време када ће деца у школи да уче како да промене пол и да ли ће да их зову „дете један” и „дете два” или бата и сека. То је главна тема америчких избора и вредносног опредељивања у Европи – истакао је Шапић.

Према његовим речима, требало би политичке противнике питати да се о томе изјасне. 

– Мислим да су управо то ствари око којих ћемо морати јасно да се изјаснимо. Београђани ће добити оно за шта се одлуче на изборима. У том случају ће кампања бити још јаснија и прецизнија, тако да ће се многи још лакше одлучити, понављам, уколико не обезбедимо већину у Скупштини. Листа „Александар Вучић – Београд не сме да стане”, на чијем сам се челу налазио, добила је највише гласова. На изборима смо победили и дубоко верујем да ћемо у случају нових избора ту победу потврдити и учинити је још убедљивијом. Искористићемо законске могућности да се након тога да прилика да до 3. марта Скупштина града буде формирана уз изабраног председника, заменика председника и секретара, као и административно-мандатне комисије. Тада креће да тече рок од месец дана када председник Народне скупштине може да распише нове изборе. Ако до тада не буде скупштинске већине по новим стандардима на које смо се одлучили како бисмо имали пуни легитимитет, ићи ће се на нове изборе – закључио је Шапић.