среда, 21. фебруар 2024.

Шапић: Београд треба да има праву српску власт, а не неку квазијугословенску

Београду треба права српска власт која ће водити политику у интересу свих грађана Београда, која ће се увек супротставити ставовима које нуди опозиција, а то је, између осталог, да треба да признамо Косово и прихватимо да смо геноцидни народ. Потребна нам је српска, а не нека квазијугословенска политика, лажна политика која нас је скупо коштала још од Другог светског рата и ако са њом нисмо раскрстили, бојим се да смо у великом проблему. Мислим да, уколико Београд буду водили они који овакве ставове заступају, то ће бити антисрпска политика која неће бити у интересу српског народа и свих грађана Београда, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић гостујући на ТВ Инсајдер.

Он је нагласио да је званичан став коалиције која се нуди као алтернатива да се уведу санкције Русији и затвори земља ка Истоку, тако да он не може да прихвати да је то добра политика за српски народ нити да би Београђани желели да их такви воде.

Шапић је истакао да је начин на који је започета конститутивна седница Скупштине града био једини да се у циљу већег легалитета и легитимитета добије додатних десет дана за евентуалну скупштинску већину.

– Желимо да буде формирана стабилна градска власт или ће се ићи на нове изборе. Нови избори значе још неколико месеци рада Привременог органа, потом следи конституисање Скупштине и све остало што би значило да ће протећи заиста доста времена без „класичног” функционисања Града Београда. Сматрамо да постоји простор за разговоре, јер мислимо да коалиција коју је предводио господин Несторовић нема антидржавне ставове, што је за нас основ за сваку врсту преговора – рекао је Шапић.

Говорећи о резолуцији коју је усвојио Европски парламент, Шапић је рекао да тај документ садржи чак и наводе о санкцијама Русији и Косову и Метохији.

– Не знам какве то везе има са изборним процесом у Србији. То је чист политички притисак и нема везе са изборима, јер да је супротно, то би се све догодило још у изборној ноћи. Када је бирачки списак у питању, пошто је то такође тема, било је нешто преко 13.000 бирача више него 2022. године на изборима. Само у оквиру тих 13.000 гласача су могле да се догоде „све наводне изборне неправилности”. Питање за Европски парламент је да ли они желе да се баве српском спољном политиком или желе да помогну око изборног процеса. Нећу бити део ниједне власти која ће странцима дозволити да се меша у унутрашње ствари наше земље. Председник Вучић је два пута изгубио изборе и оба пута у изборној ноћи честитао противнику, али је он политичар који све условљава суверенитетом и територијалним интегритетом наше земље. Никада не бих пристао да будемо чланица Европске уније уколико то значи да не бисмо имали стопроцентни суверенитет. Мислим да српски народ не би прихватио да му као део Европске уније неко други доноси одлуке. Сигурно не бих гласао за закон који налаже да родитеље не зовемо тата и мама, већ „родитељ један” и „родитељ два”. Таквих примера има довољно, попут захтева да ставимо заставу која симболизује ЛГБТ популацију. Док сам градоначелник Београда, та застава никада неће бити изједначена са српском заставом и грбом – додао је Шапић.

Када је реч о могућим изборима, Шапић је нагласио да још има наде да се конституише власт, а од момента када буде истекао сваки формални рок, од тада ће се мислити о изборима.

– У овом моменту још увек желим да верујем да постоји објективна шанса за то, јер мислим да би то било најбоље за све. Тренутно не можемо да формирамо власт, не зато што немамо људи који су спремни да са нама преузму одговорност за вођење града, већ зато што смо подигли лествицу легитимитета. Уколико не будемо имали већину, изаћи ћемо на нове изборе  – закључио је Шапић.