среда, 13. март 2024.

Враћен споменик „Путујући глумац”

Стручна служба Завода за заштиту споменика културе извршила је увид у стање споменика „Путујући глумац” током извођења земљаних радова на реконструкцији улица Скадарске и Господар Јевремове, и том приликом израдила план о конзерваторско-рестаураторским третманима које је било потребно извести.

Како је саопштено из Завода, споменик је ове године враћен на своју позицију, након што су изведени сви неопходни радови на споменику и модификацији постојећег постамента, како би се на што бољи начин обезбедила његова стабилност и сигурност.

Јавни споменик „Путујући глумац” се налази у оквиру културног добра „Скадарлија”, које је утврђено за просторну културно-историјску целину решењем Завода 1967. године. Аутор дрвеног споменика је вајар Јово Петонијевић, а на углу Скадарске и Господар Јевремове улице подигнут је 1989. године у част истакнутог писца, позоришног ствараоца и учитеља страних језика Јоакима Вујића.

Радове на конзервацији и рестаурацији јавног споменика „Путујући глумац” испратио је и подржао аутор Јово Петонијевић, којем на сарадњи захваљује Завод за заштиту споменика, затим Јавном предузећу „Путеви Београда”, које је обезбедило средства за конзерваторско-рестаураторске радове на споменику, те Општини Стари град.