петак, 7. јун 2024.

ГИК: Додатним увидом у 32 бирачка места нису утврђене неправилости у изборном процесу

Проглашена изборна листа под називом Бирамо Београд – Добрица Веселиновић – Милош Павловић (Зелено-леви фронт, Не давимо Београд, Народни покрет Србије, Демократска странка, Еколошки устанак – Ћута, Покрет слободних грађана, Ново лице Србије) 5. јуна 2024. године поднела је захтев за увид у изборни материјал за изборе за одборнике Скупштине Града Београда, који су одржани 2. јуна 2024. године, истакао је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић. 

Он је за Беоинфо прецизирао да је наведена изборна листа тражила на увид изводе из бирачких спискова на 32 бирачка места, како би могли да изврше контролу броја уписаних бирача у односу на јул 2023. године, број пријављених бирача на једној адреси, да ли су одређена лица гласала, као и све друге потенцијалне неправилности на које су указивали у јавности.  

– Дана 6. јуна 2024. године извршен је увид овлашћених лица Коалиције Бирамо Београд, од 17 до 20 часова, у сва 32 тражена извода из бирачких спискова, како би се уверили у исправност и тачност података у истима. Након увида у тражена 32 бирачка списка, овлашћена лица Коалиције Бирамо Београд нису уочила никакву неправилност, нити су констатовала било какву примедбу у записнике, ни у једном од 32 бирачка списка у које је извршен увид, што указује на пуну легитимност изборног процеса – истакао је Лукић.