уторак, 11. јун 2024.

„Дани домаће хране и старих заната Војводине” на пијаци „Земун”

Манифестација „Дани домаће хране и старих заната Војводине” биће одржана у петак, суботу и недељу, 14, 15. и 16. јуна на платоу пијаце „Земун” на Великом тргу.

У гастрономској понуди манифестације биће куваних јела као што су тарана са кобасицом, перкелт са резанцима, паприкаш, печене домаће кобасице и такозвани „лангош” (мекика).

Љубитеље слатких посластица очекују колач на жару, традиционални мађарски специјалитет, и разне врсте војвођанских штрудли. Понуду ће, уз могућност дегустације, употпунити сухомеснати производи од мангулице, полутврди и тврди крављи и козији сиреви, као и најразличитије сорте вина, ракије и природних сокова.

Организатори манифестације ЈКП „Београдске пијаце” и Пословно удружење „Пијаце Србије” припремили су богат програм у петак, 14. јуна, од 15 до 22 часа и у суботу и недељу, 15. и 16. јуна, од 9 до 22 часа. „Дани домаће хране и старих заната Војводине” промовишу кулинарске специјалитете, произвођаче домаће хране и рукотворина из Војводине, као и традиционалне обичаје.

У суботу, 15. јуна, од 11 до 13 часова, гости манифестације ће бити организатори жетвених свечаности „Дужијанца” током којих ће посетиоцима представити део обичаја у вези са такмичењем рисара (стари начин жетве жита) и традиционалним рисарским доручком са две основне намирнице – свежим домаћим хлебом и белом сланином. Такође, посетиоцима ће бити представљене ношње и рукотворине од сламе са севера Војводине. Истог дана, од 19 часова, у склопу манифестације наступиће тамбурашки оркестар „Равница” из Суботице, саопштено је из ЈКП-а „Београдске пијаце”.