уторак, 9. јул 2024.

Сузбијајње одраслих форми комараца наставља се и сутра

Екипе Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП-а „Градска чистоћа” ће и током сутрашњег дана спроводити акцију сузбијања одраслих јединки комараца на територији града Београда уређајима са земље уколико временски услови то буду дозволили, саопштено је из Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа”.

Екипе „Чистоће” сузбијаће комарце у среду, 10. јула, у раним јутарњим часовима, од 3 сата. 

Третманом ће бити обухваћени следећи локалитети: oбала Дунава од Пупиновог моста ка Панчевачком мосту, oд Беле стене ка Ада Хуји, Ада Хуја, Парадајз острво, СП „Јајинци”, Раковица село, Старо Кијево, Стражевица, Миљаковачка шума, Раља, Трешња, Шупља стена, Сај, насеље 13. мај, Говеђи брод, Заклопача, пут за Врчин, насип Дунавац – Бесни фок, Рипањ, Сремчица, Карабурма – Ћалије, Стара Карабурма, Сурчин, Радио фар, Велика Моштаница, Лештане, Болеч, Миријево, Ресник, Лештане, и Калуђерица.

Препарати кoje екипе „Градске чистоће” Београд користе за третман сузбијања комараца регистровани су од Министарства за заштиту животне средине и уписани у Привремену листу биоцидних производа, па грађани немају разлога за страх. 

Апелујемo на суграђане да обезбедe физичку баријеру од комараца на својим прозорима, испразне евентуална складишта воде по двориштима – подметаче за саксије, гуме, стару бурад, као и да користе репеленте и прописане препарате за септичке јаме уколико их поседују, те да екипама „Градске чистоће” омогуће несметан рад, јер ће ове године то бити изузетно важно, имајући у виду веома неповољне временске услове. Такође, апелујемо и на пчеларе да предузму потребне мере како би заштитили пчеле током спровођења акција на локацијама где се обавља сузбијање комараца. 

Екипе ЈКП-а „Градска чистоћа” наставиће да спроводе акције сузбијања комараца и у наредним данима уколико то дозволе временске прилике. Уколико грађани примете повећану бројност комараца на одређеном локалитету, о томе могу да обавесте Сервисни центар Града Београда на број телефона 11-0-11 радним данима од 7 до 22 сата и суботом од 8 до 14 сати, саопштено је из „Градске чистоће”.