Дунав и Сава

 

Иако лежи на две велике реке, Београд још увек није у потпуности сишао на своје речне обале. Дужина речних обала Београда је 200 км. На том подручју се налази 16 речних острва, од којих су најпознатија: Ада Циганлија, Велико ратно острво и Грочанска ада.

По дужини (2850 км) и разгранатости слива (120 притока) Дунав је једна од већих светских река, а у Европи друга после Волге. Дунава кроз Србију протиче са својих 588 км, плован је целим током и представља природну везу са Немачком, Аустријом, Мађарском, Румунијом и Бугарском. Подручјем Београда, Дунав протиче у дужини од 60 км од Старих Бановаца до Гроцке.

Река Сава, дуга 945 км, подручјем Београда протиче у дужини од 30 км, узводно од Обреновца до Ушћа. Свих 207 км тока кроз Србију има перспективу да добије статус међународног пловног пута задовољавајуће категорије, и тако повеже Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину, Републику Српску и Србију. Ушће Саве у Дунав, испод Калемегдана је на надморској висини од 68 метара.

ВЕЛИКО РАТНО ОСТРВО

Налази се на самом ушћу Саве у Дунав и од давнина је представљало значајну војно-стратешку тачку освајања или одбране Београда. Тако су Турци, приликом прве опсаде Београда, 1521. године, са овог острва нападали Београдску тврђаву. Карађорђеви устаници, 1806. приликом ослобађања Београда, острво су користили за војне потребе. Слично су чинили и аустроугарски војници приликом похода на Београд, 1915.

На Великом ратном острву данас се налазе викендице и баште заљубљеника у природу, а на горњем шпицу омиљена земунска плажа Лидо. Акваторија и територија Великог ратног острва су станиште природних реткости, ретких и угрожених врста птица, а такође предео изузетних морфолошких и геолошких творевина.