понедељак, 6. јул 2015.

Дани Београда у оквиру Светске изложбе у Милану прилика да се покаже туристичка понуда града

Дани Београда у оквиру овогодишњег „Expo Milano 2015.”, на којем наш главни град представља своје туристичке потенцијале, трају до 11. јула у павиљону Републике Србије. Светска  изложба у Милану ове године има централну тему „Нахранимо планету. Енергија живота”. У периоду од шест месеци град Милано и ова изложба угостиће више од 140 земаља, које ће имати прилику да покажу најбоља технолошка решења која  директно доприносе и гарантују здрав живот, сигурност и решење проблема односа сиромаштва и претераног конзумирања, а водећи рачуна о успостављању еквилибријума и равнотеже природних ресурса планете Земље.

– Светска изложба пружа могућност за спознају укуса једне земље, најбољих и најпознатијих кухиња света, истовремено откривајући најбоље гастрономске традиције излагача. Могућност да се презентују на њој имају и представници туристичко-угоститељске привреде, произвођачи дрвне индустрије, индустрије намештаја, текстилне индустрије (коже и обуће), ИТ индустрије са фокусом на иновативна и софтверска решења из области пољопривреде, као и стари занати – рекла је за Беоинфо Тијана Маљковић, градска секретарка за привреду.

Током Дана Београда, у оквиру презентације Туристичке организације Београда посетиоци имају прилику да се упознају са целокупном туристичком понудом града Београда и да дегустирају традиционалне српске специјалитете које су припремали кувари ресторана „Лоренцо” и „Какаламба”, чија кухиња представља спој две традиције – италијанске и српске. Кувари ресторана су за ту прилику, на Биомедитеранском тргу, припремали традиционална српска јела, а посетиоци су могли да пробају и аутентичнa националнa и српска вина. Током дегустације специјалитета, представљена је и староградска и изворна српска музика, у извођењу Филипа Мијаиловића, нашег познатог хармоникаша. Комплетан програм на тргу испратио је конзул амбасаде у Милану Небојша Вушуровић.

– Видео и аудио презентације одржавају се два пута дневно на енглеском и италијанском језику, а обезбеђен је и штампани материјал који промовише културу, историју, спорт, гастрономију, креативну индустрију и потенцијал за инвеститоре – истакла је Тијана Маљковић.

Наредних дана следе догађаји који промовишу ноћни живот у Београду, као београдски бренд, који отвореног срца и раширених руку прихвата кретивне и неспутане људе, по чему је Београд познат у региону и Европи. Посетиоци ће моћи да осете део атмосфере Београда, која се разликује од оне у другим европским градовима и да уживају у дегустацији коктела који ће припремати представници барова „Транзит” и „Terassa lounge”. Такође, посетиоци могу конзумирати производе „Ракија бара”, који има специфичан и аутентичан концепт да традиционално српско пиће промовише на савремен начин, као и специјалитете ресторана „Тикас”, којим руководи Петар Гајић, потпредседник кулинарске асоцијације и оснивач Кулинарске федерације Србије, прецизирала је градска секретарка за привреду.

Током трајања изложбе, Београд ће се промовисати кроз различите области – у септембру у области спорта, где ће се промовисати европско првенство у ватерполу 2016. године у Београду, а у октобру у области културе и филма. Предвиђено је да се Теслини дани одрже у октобру, када ће се представити лик и дело, као и научна и лична заоставштина светски признатог научника, у сарадњи са Секретаријатом за културу, истакла је Тијана Маљковић.

Светска изложба у Милану значајна је за привреду наше земље, јер омогућава адекватну промоцију природних и привредних ресурса, као и потенцијале за раст и развој привреде и пољопривреде. Самим тим се отварају веће могућности за пласман домаћих туристичких производа на међународно туристичко тржиште, закључила је Маљковићева.

Званична тема наступа Републике Србије на Светској изложби гласи „Окуси храну. Осети живот”. Наступ наше земље треба да на адекватан начин представља природне и привредне ресурсе и потенцијале за раст и развој, нарочито пољопривреду и прехрамбену индустрију, посебно органску производњу, и уједно да буде оличење модерне државе великог културно-историјског наслеђа.