Сарадња Београда и Чикага

 

Повеља о братимљењу Чикага и Београда потписана је 7. јуна 2005. године, приликом посете делегације Града Београда, коју је предводио градоначелник Ненад Богдановић, Сједињеним Америчким Државама. Текст Повеље садржи одредбе по којима ће два града развијати братске односе на бази сарадње, равноправности и заједничке користи ради унапређења и ширења културне и економске сарадње и трговинских односа. Поред тога, предвиђена је и размена у области туризма, образовања, медицине, науке, технологије и спорта, којом ће се помоћи даљи напредак пријатељства између два народа и наших земаља. Београд је тиме постао 25. град који се збратимио са овом трoмилионском метрополом, поред Атине, Бирмингема, Хамбурга, Милана, Москве, Париза, Шангаја и Торонта.

У марту 2007. године потписан је Споразум о братимљењу између Основне школе „Милош Црњански“ и  Основне школе „Огден“ из Чикага.

Радмила Хрустановић, помоћница градоначелника за развој и међународну сарадњу, боравила је од 27. до 29. априла 2009. године на форуму „Chicago Global Cities”. Првог дана форума тема је била економски опоравак чији лидери треба да буду градови, а у наредна два дана одржане су радионице на теме урбаног планирања и изградње, одрживих градова и људских ресурса, односно улагања у грађане.

Ученици Средње школе „Огден”, у пратњи директора Кена Старала и професора школе, боравили су од 8. до 18. маја 2009. године у Београду. Том приликом су их у Старом двору примили Радмила Хрустановић и Зоран Алимпић, заменик председника Скупштине града Београда.

У оквиру програма сарадње побратимљених градова припремљен је нови програм под називом „Chicago Sister Cities Medical Initiative Program”, који је започео кад и 11. годишњи Лин Севиџ синпозијум о раку дојке, који се одржао од 1. до 4. октобра 2009. године. Један од домаћина био је и Београдски одбор за сарадњу побратимљених градова. Из Београда је Симпозијуму присуствовала др Јасмина Младеновић, са Института за онкологију и радиологију Србије.

Делегација града Београда, предвођена градоначелником Драганом Ђиласом, боравила је од 26. до 28. октобра 2009. године у билатералној посети Чикагу. Том приликом организован је сусрет са градоначелником Чикага Ричардом Дејлијем, као и састанци на аеродрому „О’Харе”, у Полицијској управи, Центру за ванредне ситуације (ОЕМ), Центру за урбанизам, Градској чистоћи и одржавању улица и Градском водоводу. Договорена је размена стручњака у области урбанизма, градске чистоће и одржавања улица, као и полицијска сарадња.

Основна школа „Милош Црњански” се 2009. године укључила у мултимедијални пројекат „World Art Chicago”, који обухвата интернет изложбе радова ученика на задату тему. Наредне године 20 београдских основних и средњих школа се пријавило за учешће у овом пројекту.

Милан Вуковић и Ибоја Стојановић, секретар и заменик секретара Секретаријата за урбанизам, посетили су од 2. до 4. јуна 2010. године Чикаго и састали се са представницима чикашких служби које се баве овом облашћу.

Повеља о братимљењу између Треће београдске гимназије и Средње школе „Огден” из Чикага потписана је 22. новембра 2010. године у просторијама Треће београдске гимназије. Том приликом је Татјана Пашић, помоћница градоначелника Београда, примила директора, предаваче и ученике чикашке средње школе „Огден“.

Деца и професори из државне школе „Огден” из Чикага, са којом Основна школа „Милош Црњански” и Трећа београдска гимназија сарађују неколико година у оквиру програма братимљења градова и школа, боравили су у Београду од 6. до 15. маја 2011. године. Гости су били смештени у домове код својих вршњака, учествовали су у радионицама које су припремили домаћини из београдских побратимљених школа, припремљен им је програм обиласка Београда и пријем у Скупштини града Београда.

Помоћница градоначелника и председница Одбора за сарадњу Београда са Чикагом Татјана Пашић била је домаћин пријема са заменицом секретара за образовање Драгицом Моро. Пријему су присуствовали и гости из Охрида и Беча, који су боравили у Београду поводом пројекта „Култура без граница”. Захваљујући Туристичкој огранизацији Београда и предузећу „Ласта”, град Београд је за једанесторо гостију из Чикага припремио разнолик програм обиласка српске престонице. Осим обиласка града, деца су посетила Смедерево, Голубац и Сребрно језеро.

„Теслини дани” одржани су у Чикагу од 5. до 28. августа 2011. године. Почели су отварањем изложбе „Искра генија Николе Тесле” (The Genius Spark of Nikola Tesla). Отварању је присуствовала и помоћница градоначелника Београда и председница Одбора за сарадњу братимљених градова Београда и Чикага Татјана Пашић, као и директор Музеја „Никола Тесла” Владимир Јеленковић. Овим поводом се на једном месту окупило око 400 научника, државника и дипломата, представника администрације града Чикага и еминентних личности из српске дијаспоре.

Градоначелник Чикага Рам Емануел је у част великог научника прогласио 6. август за Дан Николе Тесле, са жељом да сви грађани Чикага учествују у слављу и препознају историју пријатељства и културне и научне размене која уједињује Чикаго и Београд.

Изложбу је организовала Научна и технолошка фондација града Чикага, у партнерству са Музејом „Никола Тесла” из Београда, Одбором за сарадњу братимљених градова Београда и Чикага и Конзулатом Републике Србије у Чикагу. Више информација о догађају може се пронаћи на веб-страници www.teslaexhibitchicago.com.

Деца и професори из државне школе „Огден” из Чикага, са којом Основна школа „Милош Црњански” и Трећа београдска гимназија сарађују неколико година у оквиру програма братимљења градова и школа, боравили су у Београду од 9. до 20. маја 2012. године. Ово је шеста посета професора и ученика ове школе, а током десетодневног боравка деца из Чикага учествовалa су у радионицама које су припремили домаћини из београдских побратимљених школа, припремљен им је програм обиласка Београда и пријем у Скупштини града Београда где их је дочекала Татјана Пашић, помоћница градоначелника и председница Одбора за сарадњу Београда са Чикагом.

Ученици су посетили Калмегдан и Београдску тврђаву и возили се отвореним аутобусом по Београду. Такође су посетили и Музеј Николе Тесле у коме се налази највећа светска збирка докумената о Теслином животу и раду.  Ученици школе „Огден“ су доста времена проводили у пратњи ученика братских школа „Милош Црњански“, која је за њих организовала и Фестивал науке, као и Треће београдске гимназије. Осим упознавања Београда, деца су заједно ишла и на куглање, као и да вечерају у Скадарлији и тако на прави начин доживе гостољубивост Београђана.

Делегација Града Београда, предвођена Драганом Ђиласом, градоначелником Београда, боравила је од 8 до 12. октобра 2012. године у посети Сједињеним Америчким Државама. Посета делегације Београда, коју су осим градоначелника Ђиласа чинили и Александар Антић, председник Скупштине града Београда и Александар Бијелић, градски менаџер, је започела у Чикагу, сусретом са првим човеком града, Рамом Емануелом. Ово је била друга посета градоначелника Ђиласа Чикагу и први сусрет са садашњим градоначелником Чикага. Приликом овог сусрета било је речи о искуствима градова у области финансирања и изградње капиталних инфраструктурних пројеката, саобраћаја и јавног градског превоза, као и о модалитетатима будуће сарадње. Делегација Града Београда је посетила и чикашки Центар за ванредне ситуације, којом приликом је било речи о успостављању сарадње, пре свега кроз размену искустава у овој области.

Градоначелник Ђилас је најавио да ће Чикагу бити предат „Strawberry Tree” (соларни пуњач за мобилне телефоне), пројекат који је осмислила група младих српских научника.