четвртак, 4. фебруар 2016.

Градски челници одали пошту Бранку Пешићу

Градоначелник Београда Синиша Мали и председник Скупштине града Никола Никодијевић положили су данас, поводом тридесет година од смрти, венац на гроб Бранка Пешића, некадашњег градоначелника Београда.

Истакавши да је Бранко Пешић у сећању многих Београђана остао као најуспешнији градоначелник, Синиша Мали је нагласио да је он био иницијатор великих градских пројеката, али и да је био човек који је одржавао непосредне контакте са суграђанима, настојећи да им у свакој ситуацији помогне.

– У време Бранка Пешића направљена је Газела, почели су да се раде Прокоп и Теразијски тунел и велики број других објеката. На неки начин, свима нам је дао домаћи задатак како треба да се ради и како Београд треба да изгледа. Задовољство ми је што је пројекат „Прокоп” почео у његово време, а ми смо ту станицу коначно отворили пре неколико недеља, након паузе од 45 година. Сама идеја изградње Прокопа дала нам је могућност да кренемо у пројекат „Београд на води”, који смо започели и тако на неки начин наставили оно што је он започео пре 45 година, стварајући тако лепши и бољи Београд. Нарочито нам је остала у сећању његова пажња и непосредан однос према грађанима који и ми настављамо, јер желимо да чујемо и решавамо проблеме наших суграђана. Задовољство ми је што једна земунска улица и школа данас носе његово име, а на иницијативу његове породице за неколико месеци поставићемо и спомен-плочу, чиме желимо да Бранку Пешићу још једном одамо дужно поштовање које он свакако заслужује – рекао је Синиша Мали.

Никола Никодијевић је подсетио да је Бранко Пешић био човек из народа и истакао да је мало људи чије се име и дело спомињу деценијама након смрти.

– Управо је друг Бранко један од њих. У његово време није било нимало лако започети све те пројекте, било је оспоравања и неразумевања, али са ове временске дистанце се види каква је била његова визија, која је показала да је Бранко Пешић био човек испред свог времена. На темељима које је он поставио ми данас можемо да наставимо да градимо Београд и волео бих да будемо достојни онога што је он започео. Драго ми је да је сећање на њега још увек врло живо међу људима, јер наш град без њега и његових резултата не би био овакав какав је данас, и верујем да ће се Земунци и грађани Београда угледати на њега и бити достојни његовог наслеђа – истакао је Никола Никодијевић.

Цвеће и венце на гроб Бранка Пешића положили су чланови породице, председник општине Земун Дејан Матић, чланови Иницијативног одбора за обележавање годишњице смрти, као и бројни грађани, поштоваоци дела некадашњег градоначелника Београда.