четвртак, 22. октобар 2020.

Секретаријат за заштиту животне средине

Обавештење ЈКП "Београдски водовод и канализација"

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА 
Сeкретаријат за заштиту животне средине
Београд, Масарикова 5/X 


објављује

ОБАВЕШТЕЊЕ


Секретаријат за заштиту животне средине, на захтев носиоца пројекта ЈКП „Београдски водовод и канализација“, Кнеза Милоша 27, донео је решење којим је дата сагласност на Студију о процени утицаја на животну средину пројекта санације постројења за пречишћавање отпадних вода у насељу „Гај“ у Барајеву, на катастарским парцелама бр. 4902/13 и 4902/12 КО Барајево, коју је израдило Предузеће за инжењеринг, грађевинарство, унутрашњу и спољну трговину  „BMD BAU“ д.o.o. из Београда. 
У спроведеном поступку утврђено је да је предметна Студија о процени утицаја на животну средину, израђена у складу са Законом о процени утицаја на животну средину („Службени гласник РС“, број 135/04 и 36/09) и да садржи дефинисане одговарајуће мере за спречавање, смањење и отклањање могућих штетних утицаја на животну средину.
Решењем о давању сагласности утврђена је обавеза носиоца пројекта да санацију постројења за пречишћавање отпадних вода у насељу „Гај“ у Барајеву реализује у свему у складу са условима и мерама заштите животне средине утврђеним у Студији, које се односе на:
1.    мере које су планиране у циљу спречавања, смањења и отклањања штетних утицаја на животну средину, и то:
1.1.    планске и законске мере заштите животне средине;
1.2.    мере заштите животне средине предвиђене пројектно-техничком документацијом;
1.3.    додатне организационе и техничке мере заштите животне средине у току коришћења објекта, које укључују и мере заштите у случају удеса;
2.    програм праћења утицаја  пројекта на животну средину (мониторинг).
Оверене мере заштите животне средине саставни су део решења о давању сагласности на студију о процени утицаја на животну средину и дају се на увид код техничке контроле главног пројекта и техничког прегледа објекта.
Решење о давању сагласности на студију о процени утицаја на животну средину је коначно у управном поступку.
Представници заинтересоване јавности могу покренути управни спор подношењем тужбе надлежном Управном суду у року од 30 дана од дана објављивања овог обавештења.
Обавештење се објављује на основу чл. 25. и 29. став 1. Закона о процени утицаја на животну средину („Службени гласник РС“, број 135/04 и 36/09).