среда, 6. фебруар 2019.

Никодијевић: Управљање отпадом по угледу на модерне градове

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић присуствовао је данас постављању рециклажних звона за стакло која омогућавају примарну селекцију комуналног отпада на Савском кеју између блокова 70 и 70а.

Никодијевић је истакао да се овим путем настављају активности и брига о заштити животне средине, као што је то скоро учињено на Ади Циганлији.

– Овде смо данас поставили 20 рециклажних звона, на Кеј ослобођења код хотела „Југославије” биће постављено још двадесет, док ће пет бити постављено код Бетон хале, односно на она места где има више угоститељских објеката, како бисмо им омогућили да обављају рециклажу и лакше поступају по закону – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, наставља се пракса управљања отпадом по угледу на модерне градове и тако остварује профит.

– На овај начин се помаже и ЈКП „Градска чистоћа” да се позиционира као оператор управљања отпадом на територији града, с обзиром да се велика количина отпада, која се раније само односила на депонију у Винчи, поново може рециклирати и ставити у употребу – објаснио је председник Скупштине града.

Он је нагласио да стакло које се рециклира добија примену у производњи асфалта на територији града, а да је план за наредних 25 година да се рециклира од 50 до 60 одсто отпада, као што је стакло, папир, метал, ПВЦ, текстил.

– Сваки отпад може наћи своју функцију и примену у даљем коришћењу. Због тога смо у периоду од 2016. до 2018. године у набавку канти, рециклажних звона, механизације, подземних контејнера уложили више од 640 милиона динара, а наш план је да се овде не заустављамо, већ да наставимо са набавком опреме за одлагање отпада, која ће бити подељена како грађанима тако и приватним субјектима, као и возила за „Градску чистоћу”. За те намене у овој години је одређен износ за улагање од 340 милиона динара  – рекао је Никодијевић.

Председник Скупштине града најавио је да ће ускоро бити представљени нови предлози за унапређење мерења и праћења загађења ваздуха у Београду, с обзиром на то да се у последње време неколико пута полемисало о овој теми. 

– Почећемо ускоро да користимо савременију опрему, када је у питању праћење квалитета ваздуха у нашем граду, те ћемо преузимати одређене мере које подразумевају избацивање аутобуса из јавног превоза који функционишу на нафту и гас и увођење електроаутобуса у централне делове града, затим повећавање пешачких зона, зелених површина и пошумљених делова – рекао је он и додао да ће сви ти начини довести до знатног побољшања квалитета ваздуха и генерално веће заштите животне средине. 

Подсетио је да се до пре осам година овом сегменту заштите животне средине и рециклажи није посвећивала пажња. 

– Данас се овим темама бавимо на један озбиљнији начин, разговарамо са својим колегама из других европских градова, прикупљамо идеје и искуства од других који су то урадили раније на много квалитетнији и бољи начин и трудимо се да едукујемо своје грађане – закључио је Никодијевић. 
Постављању рециклажних звона присуствовали су в.д. секретара за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, директор ЈП „Ада Циганлија” Роберт Ђукић и директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић.