Музеји 3

 

МУЗЕЈ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Основан је 1856. Има 5.351 предмет, од којих је изложено 530. Збирке: иконе, литургијски предмети од метала и дрвета, црквени текстил, богослужбене рукописне и старе штампане књиге, графика (дрворез и бакрорез), портрети, привилегије, синђелије и друга архивска документа. Окосницу чине црквено-уметнички и други предмети који су припадали, углавном, фрушкогорским манастирима. Током Другог светског рата (1941/1942) исти су опљачкани од стране усташа и однети у Загреб, а после рата (1946) враћене Музеју.

Међу експонатима посебну пажњу привлаче Плаштаница краља Милутина (око 1300), затим Похвала кнезу Лазару (покров за главу кнеза Лазара), вез монахиње Јефимије (око 1402). Од металних драгоцености издваја се дарохранилница (1505), рад Димитра из Липове и Тамјаница из Смедерева (1523), дар игумана Дионисија. Оков на рукописно Јеванђеље владике Максима (1512) урадио је 1540. Петар Смедеревац. Лествица Светог Јована Лествичника писана је (1434) по налогу српског деспота Ђурђа Бранковића. Међу иконама издваја се Христос Сведржитељ из 15. века и Васкрсење Христово (Силазак у Ад), критски рад с краја 15. века.

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЈ

Настао је као самостална институција 1901. из етнографске збирке Народног музеја. Поседује 151.990 предмета и следеће збирке: народних ношњи, тканина и ћилима; привредних справа; заната; покућства и посуђа (дрво, метал, керамика); предмета уз обичаје; слика; старих фотографија; предмета и слика са терена; предмета ваневропских народа и др. Издаје "Гласник Етнографског музеја". У саставу Музеја је Етнографска спомен-збирка Христифора Црниловића (Краљевића Марка 5).
 
 

ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ СРБИЈЕ

Основан је 1963. Има око 35.500 предмета и збирке из области археологије, етнологије, нумизматике, ликовне и примењене уметности, знамења, печата, плаката, оружја и војне опреме, рукописа, реалија, фотографија и архивског материјала. Издаје Зборник Историјског музеја.

Историјски музеј Србије оријентисао се превасходно на сакупљање грађе о Првом српском устанку 1804, односно почетку организоване борбе против Турака. Веома је богат фонд личних ствари Карађорђа, вође устанка - његово оружје, свечана долама, печат и застава из 1804. Прикупљени су и предмети који су припадали осталим устаничким вођама. Музеј поседује и материјале везане за Други српски устанак.