Музеји 4

 

МУЗЕЈ ВАЗДУХОПЛОВСТВА

Основала га је Команда Ратног ваздухопловства и противавионске заштите 1957. Поседује летелице разних типова, моторе, опрему, меморијалне збирке појединих ваздухопловаца, макете и учила. Зграда Музеја, атрактивног изгледа, налази се на платоу испред Аеродрома "Никола Тесла" у Сурчину.

ВОЈНИ МУЗЕЈ

Основан је 1878. Има 26.047 предмета и следеће збирке: за праисторију, антику и западно наоружање; оријенталног оружја; националних барјака до 1918; фабричког наоружања; уметничких слика од 17. до 20. века; застава од 1918. до 1945; одликовања од 1918. до данас; фотодокумента од 19. века до данас; архивалија и униформи. Издаје часопис "Весник".

Међу предметима који се чувају у Музеју мноштво је занимљивих - од два турска копља и оклопа турског везира из Косовске битке, преко колекција старог оружја, униформи и ратних застава (међу којима и униформа краља Александра Карађорђевића у којој је убијен 1934. у Марсеју), до збирке Ордена народног хероја свих палих партизанских бораца.

На спољном простору око Музеја (бедем и ров Тврђаве) изложени су самопунећи топови из 18. и 19. века, тешка оружја из Првог и Другог светског рата, противавионски и бродсики топови, партизански чамци и друго.

ПРИРОДЊАЧКИ МУЗЕЈ

Основан је 1895, на иницијативу Српског професорског друштва, као Јестаственички музеј, а отворен тек 1904.

Има око 900.000 предмета и следеће збирке: минерала, стена, ловачких трофеја, палеонтолошку, зоолошку и ботаничку. Издаје "Гласник".

У Музеју су тематски изложени поједини исечци из неживе и живе природе. Посебно су занимљиви минерали из рудника Трепча у свету познати по изузетној величини и лепоти кристала. Дат је, такође, историјски преглед геолошких периода, затим преглед јединствене збирке фосилних сисара, те узорци живог света копна и сланих вода.