Српска православна црква

 

ПАТРИЈАРШИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
Краља Петра I 5, тел. 328-2593, www.spc.rs

Садашња зграда Патријаршије сазидана је 1934-35. године по пројекту архитекте Виктора Лукомског. Зграда има четвртасту основу, солидне је грађе и монументалних облика. На главној фасади, према Саборној цркви, истиче се импозантни портик са ониским стубовима и лучно обликованим порталом, над којим је извајан грб Српске патријаршије. На горњем делу исте фасаде, у ниши, налази се мозаичка композиција са ликом светог Јована Крститеља. У источном делу зграде налази се капела посвећена светом Симеону Мироточивом. У њој се налази дуборезни иконостас, рад охридских мајстора, са иконама које је 1935. године насликао Владимир Предојевић.

У Патријаршији се налазе Библиотека и Музеј Српске православне цркве.

САБОРНА ЦРКВА
Кнеза Симе Марковића бб, www.saborna-bgd.spc.rs

Саграђена је 1837-40. године по налогу кнеза Милоша Обреновића, а по пројекту и плановима панчевачког градитеља А. Ф. Кверфелда, у стилу класицизма са елементима касног барока. Посвећена је Светом арханђелу Михајлу. Унутрашњост храма је богато украшена. Дуборезни позлаћени иконостас израдио је вајар Димитрије Петровић, а иконе на иконостасу, певницама, троновима и предикаоници, као и композиције на зидовима и сводовима, насликао је Димитрије Аврамовић, један од најистакнутијих српских сликара 19. века.

Посебну вредност представља црквена ризница. У цркви се налазе мошти светог цара Уроша и светог деспота Стеве Штиљановића, као и гробнице црквених поглавара и српских владара из династије Обреновић (Милоша, Михаила и Милана). Испред главног портала сахрањена су два великана српске културе: Доситеј Обрадовић и Вук Стефановић Караџић.

Светосавска омладинска заједница
Господар Јевремова 42, тел. 628-694
sozbg.rs