Православни манастири

 

Манастир Ваведења Пресвете Богородице, Василија Гаћеше 8, 650-952
Манастир Преноса моштију Светог оца Николаја - Грабовац
Манастир Рођења Пресвете Богородице - Рајиновац, Бегаљица, 890-890
Манастир Светог архангела Гаврила, Градски парк бб, Земун, 615-791
Манастир Преподобне мати Параскеве - Свете Петке - Фенек, Бољевци, 8446-604
Манастир Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, Сибница
Манастир Светог архангела Гаврила - Тресије, Неменикуће
Манастир Светог архангела Михаила - Раковица, Патријарха Димитрија 34, 581-292
Манастир Светог архиђакона Стефана, Сланци, Велико Село, 784-470
Манастир Светог оца Николаја, Павловац, 8219-471

МАНАСТИР ВАВЕДЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
Василија Гаћеше 8

Манастир се налази на Сењаку. Подигнут је 1936-37. године као задужбина Персе Миленковић, по плановима арх. Пере Поповића. Црква је грађена у духу традиције српског средњовековног градитељства: обликована је као монументални петокуполни храм са основом у облику уписаног крста. На зиданом иконостасу налазе се иконе, рад руских сликара из 1937-39. године. Живопис изведен у "ал секо" техници 1975-80. године дело је руку сликара конзерватора Душана Михајловића.

У склопу конака, који је рађен у исто време кад и црква, подигнута је и капела Св. Николе. У манастирској порти налазе се гробови црквених великодостојника: митрополита скопског Јосипа, митрополита загребачког Доситеја, митрополита будимског Арсенија и митрополита загребачког Дамаскина.

МАНАСТИР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА - РАКОВИЦА
Патријарха Димитрија 34

Манастир је подигнут у 14. веку, а у историјским изворима се помиње од 16. века. Више пута је рушен и обнављан. Црква је обликована у стилу моравске школе: основа је у облику триконоса са припратом и два спољна шестострана кубета. Стари зидни иконостас замењен је 1862. године новим дуборезним, чију изградњу је платио кнез Mихаило Обреновић. Иконостас је почетком 20. века поправљен и тада су на места старих икона стављене нове које је израдио сликар калуђер Рафаило Момчиловић.

Манастир поседује богату ризницу у којој се чувају многи драгоцени предмети, као значајна збирка књига 17-19. века. У припрати се налази породична гробница Јеврема Обреновића и генерала Миливоја Блазнавца. Споља, уз северни зид припрате стоји надгробни споменик устаничком војводи Васи Чарапићу. У порти су гробови Наума Ичка, патријарха Димитрија, Себастијана Роша и других истакнутих личности.

МАНАСТИР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА
Градски парк бб, Земун

Црква је саграђена 1786. године. Ктитор је био Теодор Тоша Апостоловић, од Солуна, воскар, фабрикант сапуна и свећа. Црква је прво служила као карантинска на граници Турске и Аустрије.

Иконостас, резбарен у дрвету и позлаћен, урађен је у духу барока, а иконе су израдили земунски сликари Димитрије Братоглић и његов помоћник Константин Лукић 1830-31. године.