Авала

 

Планина Авала, висока свега 511 m, удаљена је од центра Београда 18 km. Обрасла је листопадном и четинарском шумом. Природни комплекс Авале заштићен је од 1859. У средњем веку на врху Авале налазио се град Жрнов, који је и контролисао прилаз Београду. Турци су га освојили у 15. веку и преуредили га за своје потребе.

На врху планине подигнут је 1938. маузолеј, Споменик Незнаном јунаку, дело Ивана Мештровића посвећено српским јунацима из Првог светског рата. У непосредној близини је и Споменик совјетским ратним ветеранима који су ту доживели авионски удес 19. октобра 1964. На путу према Београду, у селу Јајинци, налази се Спомен-парк на месту где су Немци, током Другог светског рата, стрељали око 80.000 људи.

Авалом је доминирао ТВ торањ, висок 195 метара, подигнут 1965. године, који је порушен 1999. током НАТО бомбардовања. На врху Авале налазе се угоститељски објекти: Хотел "Авала", планинарска кућа "Митровићев дом" и Студентско одмаралиште "Чарапићев брест". У подножју Авале су: Мотел "1000 ружа", Пансион "Београд", ресторани "Липовица", "Ловачки састанак" и други.