уторак, 3. децембар 2019.

Весић: Град Београд води активну политику заштите и унапређења квалитета живота особа са инвалидитетом

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије Иванка Јовановић присуствовали су данас у Старом двору конференцији поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом.

Весић је рекао да Град Београд води активну политику заштите и унапређења квалитета живота особа са инвалидитетом, те да обезебеђује услове за њихову интеграцију у ширу друштвену заједницу. Залажемо се за град без баријера, а наш сан је да заједничким радом трајно побољшамо статус особа са инвалидитетом и олакшамо њихово свакодневно функционисање у Београду, поручио је Весић.

– Афирмација инвалидске заштите и задовољење општих и специфичних потреба особа са инвалидитетом, приоритетан је задатак наше социјалне политике. Залажемо се за потпуно и једнако учешће особа са инвалидитетом у свим сферама друштва, као и креирање друштва приступачног за све. Колико бринемо о особама са инвалидитетом говори и чињеница да у овом тренутку имамо 420 личних пратилаца и 65 персоналних асистената. У претходне три и по године кроз програм „Београд без баријера” поставили смо око 300 рампи и 12 рукохвата, што омогућава да се особе са инвалидитетом лакше и самосталније крећу – истакао је Весић.

Он је најавио да ће Град Београд и у 2020. години наставити са одговорном социјалном политиком, те да су обезбеђена средства за постављање рамппи за особе са инвалидитетом на оним местима где постоји потреба. Потребно је, додао је Весић, да се преко Секретаријата за социјалну заштиту поднесе захтев и у „најкраћем року ће бити урађен пројекат и постављена рампа”.

– Сматра се да сваки десети Београђанин и сваки десети грађанин Србије има неку врсту инвалидитета. Веома је важно да се друштво одговорно односи према њима и срећан сам што се то последњих година и догађа. То није довољно, али ако сваког дана, месеца или године урадимо неки додатни напор, доћи ћемо у ситуацију да сви чланови нашег друштва буду равноправни. Зрелост једног друштва огледа се у томе како се односи према најмлађима, најстаријима, женама и особама са другачијим потребама. Наше друштво је на путу да постане зрело. Неискрено би било казати да смо као друштво урадили све да се особе са инвалидитетом осећају да су једнаки чланови друштва. Нисмо учинили све, нешто се можда могло урадити са мало више добре воље, за неке је потребно више новца, али овај дан треба да буде дан када сви треба да размислимо да ли смо још нешто могли урадити – нагласио је Весић.

На конференцији је представљен „Бонтон у свакодневној комуникацији са особама са инвалидитетом” који је реализован у оквиру пројекта „Град једнаких могућности”, а уз подршку Секретаријата за социјалну заштиту. Снимљена је песма и спот „Ми можемо све”.

– Бонтон и видео-спот имају за циљ подизање свести и промоцију различитости која је суштински важна како за особе са инвалидитетом тако и за друштво у целини. Секретарка и ја смо разговарали и Бонтон ћемо прилагодити за новине и објавићемо га у београдском издању свих новина у децембру. Одштампаћемо га у 15 или 20.000 примерака, како бисмо га поделили ђацима у основним и средњим школама, а у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја – казао је Весић.

Он је подсетио да су Уједињене нације данашњи датум прогласиле Међународним даном особа са инвалидитетом и навео да би то требало да буде једини дан у години када се прича о њиховим правима.

– О томе треба да причамо сваки дан, а ово је дан када треба да сумирамо резултате. Сигуран сам да Београд има чиме да се похвали, али не желим да говорим да смо урадили све што је потребно. Има још много тога што као република и читаво друштво треба да урадимо како би особе са инвалидитетом биле прихваћене и третиране као и сви чланови нашег друштва – нагласио је Весић.

Он је секретарки Наташи Станисављевић захвалио, како је рекао, на огромном доприносу у раду Секретаријата за социјалну заштиту. Како је додао, „она је та која инсистира да се обезбеде нова права и бори се за особе са инвалидитетом. Она је прави представник који се на прави начин бори за њихова права”.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић подсетила је да је данас дан када се пажња јавности скреће на проблеме са којима се суочавају особе са инвалидитетом, али не и једини дан када се бавимо њиховим проблемима и када их заједно решавамо.

– Током целе године посвећени смо решавању проблема и унапређењу положаја особа са инвалидитетом и иницирању нових услуга и права. Наша је обавеза, дужност и одговорност да креирамо друштво и град који је приступачан свим грађанима – рекла је Наташа Станисављевић, која је истакла да спот, који је овом приликом приказан, на најлепши начин приказује Београд у свим својим различитостима, али и све што се ради како би се срушиле баријере и предрасуде.

Она је додала да су архитектонске баријере један од главних проблема са којима се сусрећу особе са инвалидитетом. 

– Основни услов да они остваре своја права, било да је реч о социјалној, здравственој заштити или образовном систему, јесте да изађу из куће, уђу у јавни превоз и крену даље. Град Београд је доста тога урадио за ових пет година – 500 звучних семафора, 11,5 километара тактилних стаза за слепе особе, а сада се сваки нови трг или раскрсница ради са спуштеним тротоарима, тактилним стазама и звучном семафоризацијом – рекла је Станисављевићева.

Она је посебно нагласила да је буџет Града Београда у 2020. години, када је у питању социјална заштита, већи за 140 милиона динара, што значи више издвојених средстава за пројекте и удружења особа са инвалидитетом. 

– За последњих пет година, повећали смо давања за више од 30 удружењима особа са инвалидитетом. Тиме показујемо да смо социјално одговоран град, одговорни смо према свим категоријама друштва којима је помоћ потребна. Удружења су наша продужена рука социјалне заштите и заједно долазимо до сваког нашег суграђанина. Зато ће у следећој години бити још нових права као што је помоћ у кући за децу са сметњама у развоју, повећање броја личних пратиоца и персоналних асистената – најавила је градска секретарка за социјалну заштиту, која је подетила да се све врсте давања и помоћи реализују без дана закашњења.

Иванка Јовановић, извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије, захвалила је Граду Београду јер на овај начин шаље поруку да заиста подржава све процесе унапређења живота особа са инвалидитетом.

– Спот који сте видели део је пројекта „Београд град једнаких могућности”, који је Национална организација реализовала уз финансијску подршку Секретаријата за социјалну заштиту. Спот, пре свега, промовише различитости и показује да заиста можемо све ако нам се пруже исте могућности – рекла је Јовановићева и додала да је слика ауторке Дејане Бачко која је настала у споту, поклоњена Граду Бограду.

Јованка Ивановић је нагласила да се у споту на симболичан начин приказују сва достигнућа Града Београда где се виде људи са различитим врстама инвалидитета, али и показује да смо сви исти и да имамо исте могућности да живимо у нашем граду.