уторак, 3. децембар 2019.

До краја године у Београду 450 личних пратилаца за децу са сметњама у развоју

Град Београд је преко Секретаријата за социјалну заштиту обезбедио повећање броја личних пратилаца за децу са сметњама у развоју, којих ће до краја године бити још 30, односно укупно 450, најавила је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић гостујући на телевизији Пинк.

Она је подсетила да је ова услуга уведена 2014. године и нагласила да је од тада број личних пратилаца увећан готово 10 пута, будући да је на почетку било 44, а сада 420 личних пратилаца за децу са сметњама у развоју.

– То је једна од најзначајнијих и најдиректнијих услуга подршке деци са сметњама у развоју. Важно је истаћи да је буџетом за наредну годину предвиђено да у Београду буде укупно 500 личних пратилаца за децу са сметњама у развоју. Такође, следеће године имаћемо више од 75 персоналних асистената, а ту је и нова услуга – помоћ у кући за децу са сметњама у развоју, која ће по први пут бити пружана у Београду. Сервиси подршке и услуге социјалне заштите, као и чињеница да овај град мора да буде доступан и приступачан особама са инвалидитетом – поручила је Наташа Станисављевић.

Данас је 3. децембар, Међународни дан особа са инвалидитетом, а секретарка за социјалну заштиту је истакла да се овом темом морамо бавити током читаве године.

– У протеклих пет година Граду Београд је урадио много тога по питању унапређења положаја особа са инвалидитетом. Сигурно је да увек може боље и тиме ћемо се руководити у периоду који је пред нама. Једна од најважнијих ствари је свакако буџет Секретаријата за социјалну заштиту, који је повећан за више 3 одсто, што је повећање од скоро 130 милиона динара. То конкретно значи да особе са инвалидитетом могу да очекују још већу подршку – рекла је Наташа Станисављевић.