четвртак, 5. децембар 2019.

Никодијевић: Београд остварује приход сепарацијом отпада

Председник Скупштине града Никола Никодијевић обишао је данас са секретарком за заштиту животне средине Иваном Вилотијевић и директором ЈКП „Градска чистоћа” Марком Попадићем рециклажни центар овог предузећа на Ади Хуји. 

Током обиласка, Никодијевићу је приказана нова опрема коју је ово предузеће набавило, три специјална возила за прикупљање отпада, грајфер и виљушкар, као и пресу за балирање отпада, капацитета 100 тона, и комбиновану мултифункционалну машину за рециклажу.

Никола Никодијевић је истакао да тахнологија у целом свету напредује и да је оно што се некада сматрало класичним отпадом данас представља прилику за зараду.

– Пре свега, желимо да променимо свест грађана тако да они постану партнери у заједничком послу, али и да „Градску чистоћу” припремимо за пословање у 21. веку. Од отпада се може зарадити новац који може бити употребљен на корист свих грађана Београда, а ове године због тога смо поставили нове контејнере за рециклабилни отпад на Старом граду и Врачару. За те сврхе потребна је и одговарајућа опрема коју је „Чистоћа” набавила и очекује се да ово градско предузеће од рециклабилног отпада ове године приходује четири милиона евра. Наша идеја је да у будућности на свих 17 градских општина имамо рециклажна дворишта и да овај систем буде ефикаснији и профитабилнији. Зато нам је потребна сарадња са грађанима, а тренутно имамо 57 рециклажних острва у Београду где постоје различити контејнери за правилно распоређивање отпада – казао је Никодијевић.

Он је најавио и да ће грађани који буду разврставали отпад бити награђивани умањењем рачуна за изношење смећа, те да ће исти принцип бити примењен и на привредне субјекте.

– „Градска чистоћа” има 2.000 потписаних уговора са привредним субјектима којима је омогућено да, ако сами сепаратишу отпад, исти буде потпуно бесплатно изнесен, уз добијање уверења о кретању отпада. Омогућићемо грађанима довољно контејнера и индивидуалних канти за рециклабилни отпад јер је кључ успеха да грађани разумеју да смо у овом послу партнери. Што више тако скупљеног отпада значиће новац за неке друге пројекте, али и чистији град. Наш секретаријат и „Градска чистоћа” заједно раде са најмлађима на едукацији, и то је наш залог за будућност. Планови и стратегије које смо усвојили треба да заједничким радом доведу до здравије животне средине и квалитетнијег живота у главном граду – казао је Никола Никодијевић.

Секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић истакла је да је систем управљања отпадом у Београду добро постављен и заокружен систем.

– Од почетка до краја све је плански оформљено, од потребних судова до механизације и припреме отпада за даљу дистрибуцију. У последње две године набављено је 17 возила за праћење и селекцију отпада, подељено је 27.000 канти индивидуалним домаћинствима, а припремамо и планове за изградњу трансфер станице у Земуну и Младеновцу којим би, технолошки посматрано, „пут отпада” имао пуни смисао – казала је Ивана Вилотијевић, истакавши као веома важне чиниоце ове године донету Одлуку о управљању отпадом и израду Локалног плана о управљању отпадом 2021–2031. године.

Директор „ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић је истакао да је захваљујући помоћи Града Београда и Секретаријата за заштиту животне средине ово градско предузеће ове године повећало приход од рециклабилног отпада за готово милион евра.

– У сарадњи са надлежним секретаријатом заменили смо ове године 50 подземних контејнера, а следеће године привешћемо намени још 150. Поделили смо 17.000 плавих канти за рециклабилни отпад, настављамо са постављањем рециклажних острва, а кренули смо и у пројекат едукације деце раног школског узраста. Возила смо обележили порукама о важности рециклаже и све што чинимо желели бисмо да резултира здравијим градом и смањеним притиском на једину градску депонију у Винчи – рекао је Попадић.

Обиласку рециклажног центра на Ади Хуји присуствовали су председник Надзорног одбора ЈКП „Градска чистоћа” Александар Лучић, као и извршни директор овог градског предузећа за послове рециклаже Михаило Досковић. 

Напомена: Видео-прилог можете преузети са: www.infobiro.tv