среда, 11. децембар 2019.

Радојичић: Рационалнија управа и децентрализација кључне за развој градова и општина

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обратио се данас на 47. Скупштини Сталне конференције градова и општина, која се ове године одржава на тему „Међуопштинска сарадња – пут ка даљем јачању локалне самоуправе”. Конференцији су присуствовали представници градова и општина, дипломатског кора, делегације Европске уније у Србији, и у име Градске управе Града Београда начелница Сандра Пантелић.

Градоначелник је у име Града Београда, домаћина скупа, поздравио учеснике и навео да само присуство великог броја људи указује на важност овог догађаја. Он је подсетио да је ова организација основана 1953. године на врло храбрим принципима.

– Пре свега, радило се о равноправности великих и малих, независности у одлучивању, интересу појединца који је на првом месту, као и слободи изражавања. То су и данас основни принципи савременог друштва, и свако друштво које жели просперитет мора се базирати на њима – истакао је градоначелник.

Зa свaкoднeвни живoт грaђaнa oпштина и грaдова нajвaжниje су институциje, на првом месту због непосредног контакта, али и због тога што могу да утичу на ствари које се тичу њиховог живота, оценио је Радојичић.

– Утицај на свакодневне промене и „фид бек” резултата чини овај однос динамичним, али и тешким, важним и врло одговорним за оне који управљају. Зато нема опуштања у задацима који су нам поверени у општинама и градовима – рекао је Радојичић.

У току су, или су већ завршени многи велики пројекти, указао је Радојичић, али то није једино битно – бавили смо се и стварима које су важне за свакодневни живот грађана и давали подршку из области социјалне заштите, свима којима је она била потребна, истакао је градоначелник. Такође је као најзахтевнију акцентовао комуналну област, али и најважнију за добро функционисање града.

– Неспорно је да смо постигли добре резултате, али је сигурно да желимо више и боље. У савременој политици то је једноставно правило и зато смо и даље на задатку, чврсто уверени да ћемо и у наредном периоду радити у интересу грађана Београда – нагласио је Радојичић.  

Руководство Града Београда, највеће локалне самоуправе у земљи, свесно је одговорности коју има према грађанима, али и према осталим градовима и општинама, зато што се све оно што је добро или лоше, врло брзо реперкутује на остале, истакао је он. 

Он је истакао да је сарадња са СКГО, као и са представницима Европске уније веома важна за Град Београд, јер они имају искуства у решавању проблема локалних заједница. Зато је важно да се са њима размене искуства и да сви заједно проналазимо решења у интересу наших грађана. 

– Лично сам се ангажовао у припремању, што је могуће једноставнијег и транспарентнијег начина презентовања реализације буџета за претходну годину, како би што више грађана могло да га разуме. Градска управа је наставила да сарађује са СКГО и на унапређењу утицаја грађана на креирање градског буџета, у оквиру припрема буџета за следећу годину – рекао је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да велика посећеност скупа говори да је ово значајна подршка нашем европском путу.

– Рационалнија управа и децентрализација су вероватно две кључне речи на оваквим скуповима, као и две кључне теме на којима је потребно да радимо, уколико желимо да унапредимо наше локалне самоуправе. Важније од свега је да као општине и градови међусобно сарађујемо, и верујем да ћемо и на овом скупу имати прилике да разменимо мишљења и покажемо примере добре праксе, те на тај начин унапредимо наш посао. Важно је да кроз састанке дефинишемо међуопштинске и регионалне пројекте, и на тај начин лакше дођемо до финансирања и приступимо европским фондовима који могу да нам помогну да их реализујемо – рекао је градоначелник. 

Mинистaр држaвнe упрaвe и лoкaлнe сaмoупрaвe Брaнкo Ружић oцeниo je да је удруживање кaпaцитeта нajeфикaсниjи нaчин дa jeдиницe лoкaлнe сaмoупрaве oбaвљajу свoje дужнoсти. 

– Кроз свaкoднeвну кoмуникaциjу сaглeдaли смo дa нeдoстajу кaпaцитeти зa eфикaснo oбaвљaњe извoрних и пoвeрeних пoслoва. Збoг тoгa je прoшлe гoдинe прoмeњeн Зaкoн o лoкaлнoj сaмoупрaви и држaвнoj упрaви, кojим je oмoгућeнo дa oпштинe удружуjу свoje кaпaцитeтe – рекао је Ружић. Додао је такође да министарство припрeмa прoгрaм рeфoрми систeмa лoкaлнe сaмoупрaвe, уз oцeну дa сe рaди o кaпитaлнo вaжнoм прoгрaму кojи ћe ући у свe пoрe функциoнисaњa, и сaгледати oптимaлнa рeшeњa зa нeки будући врeмeнски пeриoд.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици рекао је да у Србији има мало општина које нису имале прилику да учествују у пројектима Европске уније, а СКГО је кључни партнер и савезник у свему овоме, као организација која је задужена за рад са локалним самоуправама. 

– Задовољан сам што је ова 47. Скупштина посвећена међуопштинској сарадњи, јер је то важан угао из кога се могу решавати питања државне управе. Широм Србије већ је спроведено много пројеката по програму међуопштинске сарадње, као што је пројекат о размени од један до пет, који је обухватио управљање имовином и буџетирање, а са Саветом Европе имамо потписивање меморандума о управљању људским ресурсима. Пројекат на који смо веома поносни је подршка ЕУ ромској инклузији. Приступање ЕУ иде напред и реформе морају да се наставе. Реформа државне управе кључни је део овог процеса, а наш рад са локалним заједницама остаје утемељен и иде снажно напред – поручио је Фабрици.

Жужaнa Харгитаи, рeгиoнaлна дирeктoрка EБРД зa Зaпaдни Бaлкaн је истакла да се успешност, ефикасност и транспарентност рада јединица локалне самоуправе мери свакодневно. 

– ЕБРД је усмерена на пружање подршке кроз улагања у комуналну инфраструктуру, а до сада су те инвестиције више од 450 милиона евра у великом броју општина и, наравно, у Београду као највећем партнеру. ЕБРД омогућава и да приступом бесповратним средствима пружи стручну подршку различитим фазама припреме и спровођењу пројеката – истакла је Жужaнa Харгитаи.

Toмaс Шиб, aмбaсaдoр Сaвeзнe Рeпубликe Нeмaчкe је нагласио да међуопштинска сарадња доводи до много бољих и јефтинијих услуга за грађане, нарочито у руралним областима, али је важна и сарадња општина на међународном нивоу. Према његовим речима, кључна је улога општинских власти и на укључивању маргинализованих група.

Амбасадор Швајцарске конфедерације Филип Ге нагласио је да су у Србији локалне самоуправе најближа врста управе грађанима, и стога је њихова улога да на најбољи начин одговоре на потребе људи.

– Локалне самоуправе имаће водећу улогу у имплементацији правних токова ЕУ, када јој се Србија званично прикључи. СКГО представља стратешког партнера Швајцарској и неопходна је за реформе локалне самоуправе у земљи. Швајцарска обезбеђује институционалну подршку локалним самоуправама путем Сталне конференције градова, која је од 2005. до 2019. године достигла девет милиона евра – рекао је амбасадор Филип Ге, и додао да је то питање солидарности и подршке две земље које су на истом континенту.

Амбасадор Краљевине Шведске Јан Лундин је истакао да ће Шведска наставити да подржава све српске институције на путу ка пуноправном чланству у Европској унији, имплементацији неопходних стратегија и реформи.

– Наша сарадња са СКГО траје више од десет година, а текући четворогодишњи програм поново реализујемо у сарадњи са Шведском асоцијацијом локалних власти и региона и уз подршку Владе Шведске, у износу од 4,9 милиона евра. Циљ пројекта је даља припрема градова и општина у Србији за придруживање Европској унији кроз подршку конкретним пакетима за услуге грађанима и привреди у областима заштите животне средине, пословне климе на локалном нивоу, превенцији у ванредним ситуацијама и родној равноправности – истакао је амбасадор Лундин. 

Током данашње конференције биће изабрани нови органи СКГО, одржани панели на тему међуопштинске сарадње у Србији, а биће то прилика и за потписивање Меморандума о сарадњи у имплементацији пакета подршке у 15 градова и општина од стране Владе Швацарске као и Споразума о сарадњи о спровођењу локалних пројеката у оквиру пројекта „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији”.