петак, 13. децембар 2019.

Делегације спортских друштава из Грчке, Италије и Бугарске посетиле Стари двор

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић угостио је данас у Старом двору представнике спортских друштава „Олимпијакос” (Грчка), „Лацио” (Италија) и „Левски” (Бугарска). Делегације поменутих клубова боравиће у Београду до 15. децембра у оквиру пројекта „Multisport academy”, који је одобрен од Европског парламента, а домаћин је Спортско друштво „Црвена звезда”. 

Младеновић је делегацијама спортских друштава пожелео добродошлицу у Београд и изразио наду да ће уживати током боравка у српској престоници. Он је госте упознао са чињеницом да Београд има пуно искуства у организацији великих спортских догађаја, подсетивши том приликом на одржавање финалног турнира Евролиге 2018. године, Универзијаде, као и такмичења која ће тек уследити, попут Светског дворанског првенства у атлетици 2022. године. 

– Ово је посебан пројекат у којем СД „Црвена звезда” са европским спортским друштвима попут „Олимпијакоса”, „Лација” и „Левског” конкурише за одређене програме у оквиру пројекта „Еразмус плус” за младе. Мислим да је добро подржати иницијативу да се наши клубови и спортска друштва на овај начин укључују у могућност да се путем одређених европских фондова финансирају активности које имају за циљ унапређење спорта како у Београду тако и Србији уопште – рекао је Младеновић. 

Председник Надзорног одбора СД „Црвена звезда” проф. Миле Самарџић је захвалио Младеновићу на пријему у Старом двору, као и помоћнику градоначелника Александру Марковићу, који је због раније најављених обавеза био спречен да присуствује пријему. Он је рекао да је за СД „Црвена звезда” размена искустава са клубовима из региона и земаља Европе од великог значаја, напоменувши том приликом да је пројекат започет 1. јануара 2019, са периодом трајања од 18 месеци. Према његовим речима, циљ пројекта „Multisport academy” је размена искустава у оквиру интернационалне промоције спорта, са посебним фокусом на подручје Западног Балкана.

Представница СД „Лацио” Габријела Башели је истакла да је један од кофинансијера овог пројекта Европски парламент. 

– Веома је важно да се повежемо и разменимо искуства са клубовима из других земаља. Помоћник градоначелника нам је указао велику част примивши нас у здању Старог двора, где смо сазнали нешто више о Београду и његовој историји. Такође, имали смо прилику да сазнамо нешто више о функционисању и организацији спорта и спортских догађаја у престоници Србије и вашој земљи уопште. Надамо се да ћемо у будућности наставити успешну сарадњу – рекла је Габријела Башели. 

Ванина Миланова, председница Европске асоцијације спортских друштава (ЕMKA), са седиштем у Бриселу, подсетила је да је Европска асоцијација спортских друштава основана пре осам година, као и да броји 26 чланова. 

– Главни део сарадње обавља су у оквиру „Еразмус плус” програма, док смо у исто време као циљ поставили унапређење рада менаџмента клубова који су наши чланови. Такође, радимо на унапређењу спортског образовања студената и промоцији спорта – рекла је Ванина Миланова.