субота, 14. децембар 2019.

Нове линије БГ воза – нови концепт развоја саобраћаја у граду

Из Лазаревца и Барајева од сутра крећу нове линије БГ воза, што се уклапа у наша залагања да сви становници Београда имају имају једнаке могућности и да им буду доступни сви делови града, поручио је помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић за ТВ Прва.

– На овај начин омогућићемо грађанима Лазаревца да са почетне станице из те општине до Вуковог споменика дођу за 63 минута, а до Овче за 80 минута. Са станице БАС-а до центра Лазаревца, у најбољем случају када нема гужве, иначе треба између 75 и 80 минута. Зато је ово велики преокрет, другачији начин живота и функционисања, али и нови концепт развоја саобраћаја у граду – истакао је Младеновић.

Како је навео, БГ воз пролази кроз центар Барајева, а обухвата и Ресник, Раковицу, прелази преко Аутокоманде, долази до Вуковог споменика, те од Панчевачког моста до Овче. Ово није нова пруга, постојала је и пре, али претходној власти није била у интересу, додао је Младеновић.

– Сваког дана биће шест полазака из Лазаревца и шест полазака из Београда ка Лазаревцу. У 6 сати ујутро воз креће из Лазаревца, и то је први полазак, у 17.40 сати из Београда ка Лазаревцу је последњи полазак током дана, из Београда око 4.40 ујутро ка Лазаревцу и око 17.40 из Београда ка Лазаревцу. То подразумева шест полазака сваког радог дана у оба смера, а викендом и државним празницима четири поласка. Имамо и кружну аутобуску линију у Лазаревцу која ће грађанима омогућити да из центра општине дођу до БГ воза – појаснио је Младеновић.

Према његовим речима, све станице су у надлежности „Србија воза” и „Инфраструктуре железнице Србије”.

– Са њима смо последњих месеци добро сарађивали, имамо заједничку Радну групу, и идемо ка томе да Београд преузме управљање станицама. Сигурно је да ћемо заједно са железницама подизати ниво и квалитет услуга на станицама, и да ћемо доћи до тога да када путују возом, грађани имају осећај да су негде у Европи. Скраћењем времена путовања долазимо до тога да ће људи из Лазаревца и Барајева, а већ смо имали Младеновац и Сопот од 1. септембра, до центра долазити за краће време, да ћемо растеретити прилазе Београду и на тај начин омогућити квалитетнији живот у граду – закључио је Младеновић.