среда, 1. јул 2020.

Градоначелник Радојичић: Разматра се ограничење броја људи у затвореном простору

Београђани су јуче у знатно већој мери носили маске у градском превозу и затвореним просторима, што значи да је комуникација са грађанима о значају ове мере дала резултате, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за ТВ Прва.

Он је нагласио да су у протекла 24 сата, од када је донета ова мера, Београђани били дисциплиновани, али је потребан континуитет и да се овако настави и у дужем временском периоду. 

– Ја као хирург знам колико је тешко носити маску, поготово на овако високим температурама, али с обзиром на ризике којима смо изложени, потребно је да сви заједно издржимо и испоштујемо ове мере – истакао је Радојичић.

Градоначелник је додао да Београд као највећа локална самоуправа ради у складу и у договору са републичким Кризним штабом. 

– Пратимо ситуацију која се мења из дана у дан. У зависности од тога да ли ће се ових недељу дана смањити број заражених, уводићемо даље мере. Сигурно је, међутим, да је држање дистанце и ношење маски суштинска и најважнија мера. Чак и ако се не држи дистанца, довољно је да једна особа носи маску и драстично се смањује вероватноћа да се пренесе инфекција. Надам се да ће ове мере дати резултате и да нећемо имати разлога да пооштравамо мере у смислу затварања кафића, ресторана, тржних центара, али се разматра одлука о броју људи који посећују такве просторе – нагласио је градоначелник.

Он је истакао да је потребно прецизније дефинисати број људи у затвореном простору у односу на растојање или површину објекта, а то се радило и у претходном периоду. 

– Стручно-епидемиолошки тим у републичком Кризном штабу разматра и дефинише ту меру која ће моћи да буде примењива или у односу на растојање или квадратуру простора. На основу тога ћемо и ми у Београду спровести ту меру, а све у циљу заустављања ширења вируса – закључио је Радојичић.