петак, 3. јул 2020.

Градоначелник: Главни циљ је успоравање епидемије док се не пронађе вакцина

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је данас гостујући у емисији „Око” да је главни циљ успоравање епидемије док се не пронађе вакцина.

Он је истакао да се 140 различитих научних институција бави истраживањем проналаска вакцине.

– Када се јавља велики број пацијената постоји ризик да успоримо здравствени систем, што не смемо допустити. Када се маске не носе, шанса да се заразимо је 70 одсто, када једно носи а друго не, онда је 5 одсто док у ситуацији када сви носимо маске, та шанса је занемарљива.  Јасно је да људи не могу да издрже овакве мере дуго. Од 15. марта наши суграђани су се врло стриктно придржавали мера и било је неминовно да се оне у одређеном тренутку либерализују – рекао је Радојичић и додао да је важно да се позорност диже на виши ниво.

Градоначелник је истакао да је на првом месту здравље људи и због тога, уколико буде потребе, мере ће се појачавати уз наглашавање да привреда не сме да стане.

–У првом таласу вируса стала је цела светска привреда и у другом таласу, не само нама него и много богатијим државама не би одговарало да опет стане. Морамо да нађемо баланс између тога и то је неминовно. У овом тренутку је најважније да се фокусирамо на мере које су сада на снази, а не да размишљамо на следеће уколико не буде добрих резултата – навео је он и додао да то нису ситне ствари и безначајне мере, јер оне решавају ситуацију.

Говорећи о мерама које су донешене градоначелник се нада да ће се њима ставити под контолу епидемија и да нећемо имати потребе за драстичнијим мерама.
 
–Уколико буде било потребе Кризни штаб ће дефинисати све мере и Град Београд је спреман да их спроведе у дело. У овом трнеутку није потребно затварати град, али то јесте могућа мера. Мислим да ће ове мере у наредне две недеље дати резултате – рекао је Радојичић.

Како каже, тренутно су испитни рокови на факултетима, те да професори и студенти поштују препоручене мере.

– Све се своди на маске и на дистанцу. Млади људи морају да уписују школе и полажу испите и то је јако важно за наше друштво. Студенти су иза себе имали тешку годину и ово је најтежи део године за наше студенте. Студентски домови су специфични јер је у њима већа концентрација људи где се млади људи друже и због тога треба посебно инсистирати на спровођењу донетих мера. Разумем студентски живот у студентском дому, али исто тако знам да је важно да се обрати посебна пажња – казао је он.

Он је је истакао да је будућност медицине у имунологији, микробиологији и генетици, те да је ово велики изазов за медицину. 

– Открића у имунологију су занимљива и сматрам да ће се открити још доста ствари која ће бити значајна за даље лечење и напредак медицине. Предстоји нам борба која ће бити дуготрајна, али ако се будемо придржавали свих препоручених мера, сигуран сам да ћемо успети у нашем циљу – закључио је градоначелник.