субота, 4. јул 2020.

Весић: Четири мере од данас на снази у Београду

Четири мере које је Влада Републике Србије усвојила за Београд, после увођења ванредне ситуације, ступају на снагу данас, рекао је за РТС заменик градоначелника Београда Горан Весић.

– Прва мера је да сви угоститељски објекти на територији Београда не раде од 23 до 6 сати, друга мера је да је у градском и међуградском превозу обавезно ношење заштитних маски, трећа се односи на затворене просторије где је дозвољен боравак највише стотину људи између којих је обавезан размак од метар и по, а на отвореном простору 500 људи, такође уз поштовање размака од метар и по, а последња мера је да је у свим јавним објектима обавезно ношење заштитних маски, уз обавезно растојање од метар и по – појаснио је Весић.

До сада је била препорука за ношење маски, навео је Весић, и додао да казнене одредбе за непоштовање те мере ступају на снагу у понедељак.

– Данас ћемо заједно са другим надлежним државним органима контролисати спровођење мера, с обзиром на то да је градски Штаб за ванредне ситуације донео одлуку на основу одлуке Владе Републике Србије – рекао је Весић.

Ко ће контролисати коју меру, како је Весић појаснио, зависи од надлежности.

– Ношење маски је поштовање здравствених прописа, а то регулише Закон о зравственој заштити. Једино Санитарна инспекција, која припада Министарству здравља, у случају неношења маски може да напише казну. То не значи да Комунална милиција неће асистирати и помагати инспекцији. Што се тиче поштовања радног времена, у питању је комунална област, и то је директна надлежност Комуналне милиције. Када је у питању обавеза да се у затовреном простору носе маске, постоје различити нивои надлежности, прво власници тржних центара, радњи, ресторана. Они су у обавези да обезбеде поштовање те мере. Уколико то не учине, онда је то у належности Санитарне инспекције. Мада се у тржним центрима та мера поштује јер у те објекте не може да се уђе без заштитне маске – нагласио је Весић.

Према његовим речима, већина надлежних државних органа ће бити уључена у то да се све ове мере спроведу.

– Ове мере не могу да буду реализоване ако већина грађана не одлучи да их спроводи. Сада у градском превозу имамо преко 97 процената људи који носе маске. Нажалост, казнена одредба је морала да буде уведена због два или три одсто људи који мисле да добијају нешто тиме што неће носити маску. Већина грађана поштује све мере и позивам их да са тим наставе – казао је Весић.

Мере су уведене на две седмице, навео је Весић, и додао да уколико све буде како треба и уколико се сви будемо придржавали мера епидемиолога, нећемо имати потребу за новим мерама, већ ћемо и ове укинути и брзо се вратити нормалном животу.

Весић је рекао да је протеклих година у аутобусима Градског саобраћајног предузећа уграђен бројач, што значи да Секретаријат за јавни превоз у сваком тренутку зна колико има путника у било ком возилу јавног превоза.

– На основу тога знамо где треба евентуално повећати број возила. Летњи режим вожње ступио је на снагу 1. јула, али после једног дана смо повећали број возила за 46 на 16 линија. Јуче смо додали још 16 возила, што не значи да их нећемо смањивати уколико видимо да негде нема потребе за тим. Дневно пратимо ситуацију и реагујемо, а тамо где има потребе уводимо нова возила – закључио је Горан Весић.