субота, 4. јул 2020.

Радојичић: Најважније је да сада будемо солидарни и сложни, јер тако показујемо зрелост и лакше превазилазимо тренутно стање

Градски Штаб за ванредне ситуације увео је у Београду ванредну ситуацију, не ванредно стање, а то подразумева да су донете одређене дефинисане мере које су ступиле на снагу од ноћас. Затварање града било би могуће као мера уколико би се прогласило ванредно стање, појаснио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући у емсији „Осврт” на телевизији Б 92.

Градоначелник је рекао да уколико се неко не придржава мера које су прописане или се придржава делимично, свакако ризикује вирусну заразу.

– Већа је могућност да се особе заразе уколико једна особа носи маску, а друга не, али уколико обе особе носе маске, шанса да дође до заразе је драстично мања. Самим тим што носите маску и држите одстојање ви сте већ себе значајно заштитили. Многи од нас можда у неком тренутку забораве маску, али то је зато што још увек нисмо навикнути на такву ситуацију – рекао је Радојичић.

Он је прецизирао да угоститељски објекти у затвореном простору после 23 сата престају са радом – кафићи, ресторани, клубови, ресторани брзе хране и слично.

– Пратићемо свакодневно ситуацију и уколико видимо да ове мере не доносе резултате, оне ће бити пооштрене. То значи да ће се повећавати граница од када не раде објекти и уједно ограничавати рад фирми и разних услужних делатности – навео је градоначелник.

Говорећи о двонедељним мерама, он се нада да ће се резултати видети већ за седам до 10 дана.

Како каже, разматрају се све мере па и затварање Београда, али је најважније праћење како се епидемија шири и колико могу да се прате њени путеви до људи.

– Имамо жариште у многим градовимa, процена је да затварање Београда не би дало добре резултате у овом тренутку. Најважније је концентрисати се на тренутне важеће мере. Оне су једноставне, али их треба под обавезно спроводити. Сви смо исцрпљени, али морамо наставити са овим мерама, јер само тако је могуће да се ситуација разреши. У овом тренутку су најважније три ствари – маске, дистанца и без окупљања, посебно што опрезнија дружења код младих људи. Тражимо баланс између привреде, тренутне ситуације, здравља и свести људи. На основу свих тих фактора процена је да су ове мере засада обећавајуће – појаснио је Радојичић.

Према његовим речима, на почетку је уређен ребаланс градског буџета и стопирана су већа новчана давања која су била упућена за даљи развој престонице.

– Чекамо даљи ток развоја ситуације. У зависноти од тога правићемо нови ребаланс и равнотежу како не бисмо стопирали развој Београда или можда и да га мало успоримо како би се што брже вратили тамо где смо стали када се стање нормализује – навео је он.

Окупљања на јавним местима као што су излетишта и одмори на нашим дестинацијама су, како каже градоначелник, нормална потреба друштва и то је могуће уз поштовање мера и освешћености о тренутном стању.

– Због тренутног стања, туризам смо оријентисали према нашим дестинацијама, а Београд има пребогату понуду у том смислу. Имамо десет шума, осам језера, осам различитих плажа, планине Авалу и Космај и много других места. Позивам суграђане да се равномерно распореде и праве излете на нашим београдским дестинацијама. Не морају сви посећивати Аду Циганлију, ту су и друга места. Уз све ово, обавезно је водити рачуна о дистанци и понашању на већим окупљањима на отвореном – казао је Радојичић.

Осврнуо се и на данашњи пресек броја оболелих и умрлих у последња 24 сата и рекао да је број од осам умрлих велики и да је то веома потресно за целу нацију.

– На дневној бази, највећи је број тестираних у односу на земље у региону, те се број оболелих у односу на то одржава из дана у дан. Такође, број особа на респиратору се одржава и можемо рећи да се очекује благи пад – појаснио је градоначелник.

Први човек Београда је прецизирао и да су трослојне периве маске најефикасније, те да ће оне, пре или касније, бити обавезне и замениће тренутно најраспрострањеније хируршке.

– У овом тренутку свака заштита је добра и свака маска је значајна, али на дуже стазе трослојне ће сигурно ући у свакодневну употребу и постати део нормалног живота. То ће бити корисно из аспекта заштите од вируса и еколошког аспекта, како би се умањио број потрошње хируршких маски и смањило депоновање ђубрета, али и са економског аспекта. Периве маске могу да се носе дуже, а на тај начин ће се унапредити концепт заштите. Није препоручено да се хируршке маске носе више пута, али свакако су у овом тренутку значајне јер је важно имати било какву заштиту – објаснио је Радојичић.

Како каже, веома је задовољан функционисањем нашег здравственог система у овим несвакидашњим околностима.

– Много богатији системи у које се финансијски улагало много више на дневном нивоу, као што је амерички здравствени систем и системи западних земаља, нису показали боље резултате у односу на наш систем, који због историјских околности и много мање новца није толико унапређен. Решеност у неколико претходних година да се више улаже у инфраструктуру болница и амбуланти, омогућила нам је да спремније дочекамо ову кризу. Велика захвалност и дивљење упућено је, пре свега, здравственим радницима и медицинском особљу који су показали велику снагу у овим исцрпљујућим месецима. Тренутно смо у елементарној непогоди и редови испред амбуланти и болница су неминовност, јер не знамо како ће се овако лукав вирус даље понашати. Нови талас није могао бити предвиђен и епидемија се распламсала. Међутим, здравствени систем и даље се добро сналази и добро све ово амортизује. Повећавају се капацитети и спремају се објекти као што је „Арена”, која ће бити болница за пацијенте. Она се спрема да бисмо били корак испред короне и спречили даље неповољности, јер се епидемија одједном разбуктала. Опремање „Арене” за пацијенте оболеле од вируса корона нема за циљ да плаши грађане, већ је намера да будемо корак испред епидемије, спречимо нежељене сценарије и помонемо здравственом систему. Највећи број оболелих од запаљења плућа су млади и не могу бити пуштени кући, због тога је потребно обезбедити више места у болницама – навео је градоначелник и додао да уколико не буде пронађена вакцина, епидемија ће трајати од годину и по до две, са још увек недефинисаним сценаријем.

Радојичић је подсетио да је на почетку било претпоставке да је неминовно да оболи до 70 одсто нације, што значи да је могуће да се то заиста и догоди.

– Важно је да, уколико достигнемо колективни имунитет у неком разумном периоду, а не оптеретимо здравствени систем и немамо велики број пацијената са тешком клиничком сликом, улазимо у мирнију фазу борбе са вирусом. Стицање отпорности на вирус није јасно до краја, највероватније је у питању целуларни имунитет. То значи да се развијају одређене ћелије имуног система задужене за одбрану од овог вируса. У том случају још није дефинисано да ли је могуће опет се заразити вирусом, али вероватно је да се два пута нећете заразити у року од годину до две. Наука напредује и прави брзе искораке и то ће нас спасити – рекао је он.

Говорећи о целој ситуацији, Радојичић је додао да је вирус корона у разним сферама променио живот.

– Данас се мењају начини рада, те је тако више заступљен рад на даљину путем интернета. Вероватно ће људи више желети да живе на периферији градова, а не у самом центру, промениће се и ограничити контакти приликом дружења, а десиће се и промена у путовањима и туризму, који је на веома високом нивоу. То су само неке од ствари на које „ковид” сигурно утиче. Београђани су мало забринути и због тога им шаљемо поруку да се понашају одговорно и схвате озбиљност ситуације. С друге стране, имам разумевања за опуштање и релаксацију у придржавању прописаних мера. Важно је да будемо солидарни и сложни у овако тешким ситуацијама, јер тиме показујемо зрелост. Сада треба да се консолидујемо и заједно решимо ову ситуацију – закључио је први човек Београда.