среда, 28. јул 2021.

У оквиру акције „Раковица без баријера” постављено 78 рампи

Градска општина Раковица већ девету годину заредом организује кампању помоћи особама са инвалидитетом, трудницама, мајкама са бебама, слабо покретним лицима и свима онима који се отежано крећу.

У оквиру кампање „Београд без баријера”, у Раковици је изграђено и постављено више од 70 рампи за особе са посебним потребама, обезбеђени су прилази зградама, јавним објектима, постављени рукохвати и на више локација у општини уређени ивичњаци на тротоарима. Током реализације пројекта „Раковица без баријера”, на иницијативу Општине Раковица, ЈП „Градско стамбено” поставило је укупно 76 рампи за особе са инвалидитетом и осам потребних рукохвата.

У прошлој години постављено је седам рампи за особе са инвалидитетом, а током 2021. године још три рампе за слабо покретна лица на прилазима стамбеним зградама.

Како би се грађанима обезбедио прилаз институцијама, у Раковици су ове године постављене рампе за особе са посебним потребама и слабо покретна лица испред Полицијске станице у Реснику, као и испред Клуба за пензионере на Видиковцу. Недавно су завршени радови на постављању две нове раме код прилаза Спортском центру „Раковица”, чиме је ова хала постала доступнија свим корисницима. 

Градска општина Раковица је на паркингу испред своје зграде уредила прилаз Центру за социјални рад, а постављена је и рампа испред Националне службе за запошљавање и библиотеке у Улици Богдана Жерајића на Миљаковцу.

Такође, на паркингу испред Општине су прописно обележена паркинг места за лица са посебним потребама, као и четири места која су резервисана за труднице и родитеље са децом. Два места се налазе на паркинг просторима испред Општине, а два обележена места су испред Спортског центра „Раковица” у Улици мајора Добросава Тешића број 9.

Кампања има за циљ и подизање свести свих привредних субјеката, државних институција али и самих појединаца да личним примером помогну лицима са посебним потребама, оболелим од мултипле склерозе, трудницама, родитељима, али и свим старим лицима која се отежано крећу и да испред својих улаза уклоне баријере. Велики број зграда у раковичким насељима је на захтев управника стамбене заједнице добио рампу која омогућава лакшу доступност самој згради. Ова акција ће бити настављена и у наредном периоду.