четвртак, 29. јул 2021.

Весић: Ревакцинисано 52,5 одсто грађана, Град спреман за вакцинацију трећом дозом

На седници Кризног штаба донета је одлука о категоријама становништва које треба да приме трећу дозу вакцине, а када буде одлучено да то буде масовна вакцинација, на Београду је да организује примање треће дозе и то ће бити урађено брзо и ефикасно као што је реализована вакцинација са првом и другом дозом – изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је гостујући на ТВ Прва нагласио да је на овој седници највише речи било о трећој дози вакцина, напоменувши да се представници локалних самоуправа нису пуно укључивали будући да је то тема за стручњаке.

Весић је изнео податак да су са јучерашњим даном првом дозом вакцинисана 758.973 лица у Београду, што је 54,7 одсто пунолетног становништва, а ревакцинисано их је 728,335, што је 52,5 одсто пунолетног становништва.  

– Припремили смо кампању за грађане као позив за вакцинацију, коју ћемо представити наредних дана, чекамо да држава крене са најављеном лутријом. Ми, као Београд, додаћемо још нешто у смислу да Београђанке и Београђани буду мотивисанији за вакцинацију. Бићемо спремни да наставимо са отварањем пунктова и по тржним центрима, као и на другим местима, у мобилном аутобусу, јер је наша обавеза да сваком омогућимо да прими вакцину уколико то жели – истакао је заменик градоначелника.

Када су у питању фестивали и концерти, Весић је подсетио да постоји одлука Кризног штаба да се за сваку такву манифестацију даје посебно одобрење. 

– За оне концерте који се одржавају у просторима који припадају Граду Београду, организатори се придржавају истог правила, а то је да на концерте долазе вакцинисани и они који имају потврду о PCR или антигенском тесту. Мој је апел на све друге организаторе да, уколико желе да им се одобри одржавање концерта или неке друге манифестације, прихвате протоколе које је урадио Градски завод за јавно здравље, јер нам гарантују да и даље живимо нормално и да радимо, али и да штитимо јавно здравље – нагласио је Весић.

Он је додао да ће сви планирани концерти за август бити организовани по истом протоколу по којем је организован и Бајагин концерт на Ташмајдану.

Када је реч о евентуалном увођењу нових рестриктивних мера, Весић је истакао да је став Београда да сада немамо исту епидемиолошку ситуацију као на почетку короне, када нисмо имали вакцину. 

– Сада постоји вакцина, односно лек и свако може да узме тај лек и да се заштити. Нећемо дозволити да већина буде талац мањине и да због тога улазимо у нове рестрикције које неће бити потребне. Довољно је да се вакцинишу они који се нису вакцинисали. Нико нове мере није предложио, а надам се ди их и неће ни бити – закључио је Весић.