среда, 22. септембар 2021.

Радојичић: Моја визија је здрав Београд и добри услови за раст и развој деце

Поводом „Европске недеље урбане мобилности” која траје од 16. до 22. септембра под слоганом „Крећимо се одрживо – останимо здрави”, у Београду се одржава читав низ програма са циљем подизања свести грађана о потреби здравог начина живота коју треба да подржава и потребна инфраструктура, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Гостујући на ТВ Курир градоначелник је изјавио да је у току израда планске документације за изградњу 4,8 километара линијског парка у Београду, на потезу од Бетон хале до Панчевачког моста.

– Тренутно је у изради планска документација за први од десет сегмената, на колико је подељен пројекат. Значајно је то да је у идејном решењу учествовало 55 младих архитеката. Биће примењен низ „паметних” и „зелених” решења, укључујући бројне могућности за рекреацију и забаву. Овакве паркове имају Њујорк и Москва, по том моделу смо решили да направимо овај парк, како би Београд и на овај начин био раме уз раме са светским метрополама. Настављамо реализацију концепта спуштања Београда на реке, и повезивања Аде Циганлије са Адом Хујом – рекао је Радојичић.

Градоначелник је истакао да је његова визија здрав Београд и добри услови за раст и развој деце.

– Ова два фактора ће свакако довести до тога да се Београд још више развија и да људи не само одлуче да остану у Београду већ и да се врате они који су из њега отишли – објаснио је градоначелник.

Говорећи о буци градоначелник Радојичић је истакао да се одлука Града о ограничењу емитовања музике у баштама кафића примењује већ десетак дана, те да је веома важно то да ће комунални милиционари, након што се усвоји Закон о буци, добити могућност да реагују на лицу места и мерачима буке измере одступања јачине звука од дозвољене.

– Подсећам да према нашој одлуци у баштама угоститељских објеката није дозвољено емитовање музике после 22 часа радним данима, а после 23 часа петком и суботом, и то се односи на делове града који су јасно дефинисани, у којима је најгушћа насељеност – рекао је градоначелник.

Према његовим речима, Комунална милиција је протеклог викенда преконтролисала више од 600 објеката, у 11 је бука била већа него што је прописано, те су сходно томе написани прекршајни налози. Комунални милиционари су добили још око 300 примедби грађана које нису биле у вези са буком, на шта је Комунална милиција такође одмах реаговала.

– Комунална милиција је изузетно значајна за добро функционисање града, повећавамо број запослених у тој служби. У претходном периоду смо примили 87 нових комуналних милиционара и сада их укупно има близу 400, а на полигонима едукације је још 45 будућих комуналних милиционара. У плану је да до краја године примимо још 150 и да их укупно буде око 600 – нагласио је први човек Београда.

Када је реч о епидемиолошким мерама у школама, Радојичић је истакао да су оне у време пандемије вируса корона неминовност.

– Кренули смо с намером да школску годину започнемо уобичајено, онако како је то било пре појаве пандемије. Нажалост, с обзиром на епидемиолошку ситуацију, сада морамо да се прилагођавамо и ову школску годину учинимо, упркос свему, што је могуће успешнијом – истакао је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да је за средњошколце у Београду организован комбиновани систем наставе, док се одлуке о моделима наставе у основним школама усклађују са епидемиолошком ситуацијом и бројем заражених.

Градоначелник Радојичић је истакао да се заузео и за то да се на сајту Града Београда грађанима на транспарентан и једноставан начин презентује реализација буџета из претходне године. Подсетио је да је прошлогодишњи буџет Града Београда износио нешто мање од милијарду евра, те да је из буџета, према његовим речима, 38 милиона опредељено за урбану мобилност, градски саобраћај и саобраћајну инфраструктуру, док је значајан део буџета опредељен за образовање, комуналне услуге и социјалну заштиту. Такође, значајан део буџета је опредељен за области културе и екологије, указао је први човек Београда.

– На домаћински начин се опходимо према буџету Града, а од почетка сам инсистирао на његовој транспарентности – закључио је Радојичић.