среда, 22. септембар 2021.

Почео са радом Национални преводилачки центар за знаковни језик са видео-сервисом

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовала је данас, поводом Међународног дана глувих, у Градској организацији глувих Београда отварању Националног преводилачког центра за знаковни језик са видео-релеј сервисом. Овај сервис биће доступан 24 сата дневно свих седам дана у недељи, а његовим покретањем 70.000 глувих и наглувих људи, као и чланови њихових породица моћи ће да користе јединствени систем превођења, што ће им омогућити самостални живот и кретање, као и квалитетнију свакодневицу.

Станисављевићева је истакла да је ово први такав сервис на српском знаковном језику.

– Глува и наглува особа моћи ће да позове овај центар, где ће путем слике, за коју су потребни интернет и видео-веза, комуницирати са другом особом уз помоћ тумача за српски знаковни језик. То је веома значајно ако је потребно отићи код лекара, добити неку другу услугу или побољшати квалитет живота и комуникације. Град Београд се залаже за рушење баријера и зато смо подржали рад овог преводилачког центра. У протеклих седам година Секретаријат за социјалну заштиту издвојио је више од 30 милиона динара за активности и побољшање положаја више од 5.000 глувих и наглувих особа на територији града. У свакодневној смо комуникацији са њиховим организацијама и у наредном периоду ћемо Стратегијом за унапређење положаја особа са инвалидитетом предвидети нове могућности комуникације. Подржали смо и рад Асоцијације тумача за знаковни језик, финансирамо је и она постоји у скоро свим градским општинама, али и социјалним установама, болницама и свуда где је то потребно – подсетила је Наташа Станисављевић.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да је право на комуникацију једно од основних људских права.

– Глуви и наглуви суочавају се са многобројним проблемима када је у питању доступност информација. Отварање овог центра је резултат заједничког рада како државних организација тако и приватног сектора, различитих удружења и међународних организација. Све са истим циљем, да наши суграђани могу несметано да комуницирају и баве се активностима којима желе. Тумачи знаковног језика су им неопходни у свакој комуникацији и задатак свих нас је да им омогућимо да дају пун допринос заједници чији су чланови. Желимо да им омогућимо једнака права и све потребне услове и да заједно градимо Србију без баријера – рекла је министарка, подсетивши да је ово министарство у текућој години за рад републичког и покрајинског савеза, као и 44 локална удружења глувих и наглувих издвојило око 34 милиона динара.

Амбасадор Јапана Такахика Кацумата истакао је да ће отварање овог центра повећати добробит свих глувих и наглувих особа у Србији и ојачати међународну сарадњу наших земаља у области социјалне заштите. Он је указао на друштвену одговорност компаније-донатора „Јапан Тобако Интернашнл”.

– Донација за опрему и ангажовање преводилаца одличан је пример доприноса ЈТИ компаније као доброг партнера Србије и њених људи и користим ову прилику да захвалим компанији на сарадњи и доброј вољи – истакао је амбасадор Јапана.

Извршни директор Српског филантропског форума Веран Матић је подсетио да је прошлог 9. октобра, на Национални дан давања одлучено да ова организација покрене акцију „Србија без баријера”.

– Желели смо да сви базени буду доступни инвалидима, помогли смо у борби против короне, али и промовисали акцију за афирмацију знаковног језика. Подстакли смо донаторски активизам код нас како бисмо повећали ниво давања и помогли суграђанима који су у рањивој ситуацији. Данас смо, уместо некада на 132. месту по филантропији у свету, на 48. месту, што је изузетан помак и веома је важно да наставимо да ширимо дух доброчинства и анимирамо донаторе – казао је Матић.

Горан Пекез, директор корпоративних послова и комуникација компаније-донатора „Јапан Американ Тобако” истакао је да ће ова компанија донирати 16,2 милиона динара који ће омогућити функционисање центра у наредних годину дана.

– Наставићемо да и даље активно радимо на томе да центар настави да ради и наредних година и надамо се да ће пројекат што пре наћи пут до својих корисника – истакао је Пекез, подсетивши на пројекте који су уз помоћ Секретаријата за социјалну заштиту спроведени у Београду, попут опремања Дневног боравка за одрасле са сметњама у развоју, реконструкције дела Дома за старе на Карабурми, дневних центара за старе на Новом Београду и Старом граду, као и друге пројекте.

Отварање овог центра омогућено је захваљујући ангажовању Градске организације глувих Београда, Савеза глувих и наглувих Србије, Српског филантропског форума, Коалиције за доброчинство, донацији компаније „Јапан Американ Тобако”, подршци Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Секретаријата за социјалну заштиту.