субота, 19. октобар 2019.

Отворен Сајам иновација на Савском венцу

Свечаним перформансом робота који говори данас је у ДКЦ „Мајдан” почео Сајам иновација, који је окупио више од 40 излагача из Србије и региона. Сајам су отворили министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и председница општине Савски венац Ирена Вујовић, саопштили су из те општине.

Ирена Вујовић је учесницима пожелела успешну реализацију пословних идеја, додајући да Општина Савски венац подржава пројекте који су окренути будућности и развоју заснованом на знању, иновацијама и предузетништву.

– Посвећујући већу пажњу новим технологијама, дигитализацији и роботици, сасвим сигурно правимо велики корак напред у стварању просперитетнијег и економски развијенијег друштва. Као општина желимо да пратимо политику Владе Србије и Града Београда, када је развој иновација и ИТ сектора у питању, а све у циљу побољшања животног стандарда и отварања нових радних места за наше грађане. Драго ми је што је овде доста младих излагача који ће током ових два дана трајања сајма имати прилику да представе своје иновативне производе, да виде примере добре праксе, као и да размене искуства у области савремених ИТ технологија – поручила је Вујовић.

Министар Поповић је похвалио организацију сајма и нагласио да најбољи ресурс који Србија има јесу талентовани млади људи и одлични технички факултети.

– Србија има најбоље младе инжењере и велику могућност у развоју инжењерства. Ми морамо да пратимо светски тренд и тржиште рада, будући да се појављују потпуно нове професије. За две и по године увећали смо буџет за иновације Републике Србије десет пута – подсетио је Поповић и додао да је важно да се овакви сајмови редовно одржавају не само у Београду него и у читавој Србији.

Излагачима се обратио и декан Технолошко-металуршког факултета проф. др Петар Ускоковић.

Као део пројекта „Покажи нешто ново”, Сајам иновација има за циљ развој економије базиран на знању, а замишљен је као место интеракције и успостављања нових сарадњи и партнерстава између „традиционалних” грана и иновативних подручја, наводи се у саопштењу. Сусрет излагача и заинтересованих страна је директан, а најширој публици ће се представити старт-ап компаније које развијају производе и услуге из различитих области које се баве иновацијама и позитивно утичу на квалитет живота.

Сајам реализује Удружење грађана „Локална самоорганизација”, под покровитељством Кабинета министра за иновације и технолошки развој, а у партнерству са Градском општином Савски венац и ДКЦ „Мајдан”. Заинересовани посетиоци сајам могу обићи данас и сутра до 18 часова, наводи се у саопштењу.