уторак, 22. октобар 2019.

Дани руског филма од 24. до 27. октобра у Југословенској кинотеци

Најновија остварења руске кинематографије, филмови широког тематског спектра који су подигли руску публику на ноге, а неки од њих забележили и невероватне успехе у биоскопској гледаности, биће приказани у Југословенској кинотеци, у оквиру Фестивала руског филма. 

Седам руских филмова оцењених од руске публике и селектора фестивала као најрелевантнији за представљање савремене кинематографије Русије биће приказани у време трајања фестивала од 24. до 27. октобра, при чему ће фестивал свечано отворити помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

Продуцент форума, саветник Савеза кинематографа Руске Федерације, главна уредница часописа „КиноРепортер” Марија Лемешева напомиње да приказивање руских филмова у Србији постаје  добра традиција.

– Добијамо изванредне повратне информације које показују колико је тога заједничког између наших земаља у културном и духовном смислу. Зато сваки пут када правимо избор филмова, трудимо се да српска публика ужива у гледању филмова и да нас тако боље упозна – рекла је Марија Лемешева. 

Неки од филмова истовремено ће бити приказани и у Русији. Посебну пажњу привлаче драма „Бик”, добитник награде Гран-при руског националног кино-фестивала „Кинотавр”, затим трилер-драма „Херој” и драма „Битка”. Све пројекције су бесплатне.

Поред Међународног фонда јединства православних народа из Москве, Град Београд ће ове године бити не само домаћин већ и организатор овог културног догађаја иза којег стоји  Продукцијска кућа „Синемарус”. Овај фестивал, поред Министарства културе РФ, Амбасаде Руске Федерације у Србији, Руског дома у Београду, те Југословенског филмског архива, ужива и подршку Савеза кинемтографа РФ на чијем челу је Никита Михалков.