уторак, 22. октобар 2019.

Град Београд издвојио више од 70 милиона динара за реконструкцију објекта Ваздухопловне академије

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић, секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, помоћница министра просвете за дуално образовање Габријела Грујић и експерт за дуално образовање Урсула Ренолд данас су отворили реконструисани објекат Ваздухопловне академије, који ће служити за потребе школовања ученика ове средње школе у концепту дуалног образовања. Ваздухопловна академија броји скоро девет стотина ученика и сви се школују по овом систему. 

Драгомир Петронијевић поручио је том приликом да ће у оваквим условима успеси деце бити још бољи у будућности. 

– Четврта индустријска револуција је у пуном јеку, а оно што видимо као шансу јесте да образовањем, оваквим средњим стручним школама и центрима за обуку ухватимо корак са Европом и светом. Доводимо из године у годину све више инвеститора, али наша додата вредност јесу управо наши млади људи. Желимо да им омогућимо да и овде могу да уче као било где другде – рекао је Петронијевић.

Он је оценио да сваки потенцијални инвеститор најпре проверава кадрове којима располажемо. Зато, најавио је Петронијевић, предстоји улагање у едукативни центар у овој школи, али и на нивоу читавог града, који би спојио компаније и младе људе. 

Славко Гак је прецизирао да је Град Београд у претходне две године у ову школу уложио више од 70 милиона динара. 

– Ученици ове школе постижу врхунске резултате, а верујемо да ће у новим, знатно бољим условима, бити још  и бољи. До краја ове године издвојићемо још 11,5 милиона динара у опремање, а током следеће године план је да школа добије и велики тренинг центар – рекао је Гак.

Када је реч о образовним установама, он је навео да је у току велики инвестициони талас, ради се 365 дана у години, а у 2019. уложено је безмало 800 милиона динара у основне и средње школе, као и у предшколске установе, и додао да ће се у ово правцу наставити, јер наша деца заслужују одличне услове за учење, поручио је Гак. 

Габријела Грујић је изнела податак да Ваздухопловна академија већ дуги низ година успешно образује кадрове за потребе војске и полиције, али и компаније „Ер Србија”, Аеродрома „Никола Тесла” и ЈАТ технике. 

– Најважније је да филозофија образовања постане филозофија живота сваког младог човека који се школује у Србији. Ваздухопловна академија постаје тренинг центар за развој ваздухопловства и, надам се, лидер у региону. Ово представља још један доказ да дуално образовање доживљавамо као додату вредност на квалитетно српско образовање – навела је она. 

Директор академије Горан Цвијовић нагласио је да је повод за данашњи догађај с једне стране обнова објекта, а с друге потписивање уговора о дуалном образовању са МУП-ом. То је мисија Ваздухопловне академије као стручне школе – да у сваком тренутку буде спремна да одговори на захтеве компанија и тржишта, с крајњем циљем да млади остану у земљи. 

Урсула Ренолд је навела да је веома импресионирана оним што је видела у реконструисаном објекту, те да би и Швајцарска могла да се похвали оваквом образовном установом. Она је честитала Граду Београду и ресорном министарству и најавила да је много тога урађено, али да предстоји још посла да се ојача дуално образовање које доноси многе предности за економију земље. Такође, додала је да модел Србије многе земље из региона желе да следе. 

Догађају су присуствовали подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић и преставници компаније „Фесто”.