уторак, 22. октобар 2019.

Брига о старијим суграђанима један од приоритета Града Београда

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић обишла је данас, у друштву министра финансија Синише Малог и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, Дневни центар и клуб за старије „Игор Холодков” на општини Врачар. 

Она је истакла да Град Београд води одговорну социјалну политику, о чему сведочи и податак да је у последњих пет година на територији града отворено 10 нових клубова за старије, док се још толико реновира. 

– Овом приликом желим да најавим отварање 31. клуба за старије, који ће до краја године бити отворен у насељу Железник на општини Чукарица. До сада је на Чукарици постојао само један клуб, а то је општина на којој живи нешто више од 41.000 пензионера и јасно је да је било потребно отворити ново место на којем ће најстарији суграђани моћи да се друже и проводе слободно време. Требало би истаћи да је иницијатива кренула од становника насеља Железник, на коју смо позитивно одговорили. Наставићемо са политиком отварања нових клубова за старије, што ћемо планирати и буџетом за 2020. годину – рекла је Наташа Станисављевић. 

Министар финансија Синиша Мали је рекао да се приликом посете једном од 30 београдских клубова за старије још једном уверио да су ове установе познате по позитивној енергији и креативности које красе најстарије суграђане.

– Желео бих да најавим да ћемо око 5. новембра, односно месец дана раније у односу на најаве, исплатити једнократну помоћ пензионерима у износу од 5.000 динара. То је само први корак јер ће од 1. јануара доћи до повећања пензија у износу од око 5,3 одсто. У питању је швајцарски модел који прати раст просечне зараде и инфлацију, и то је најправеднији начин за одређивање висине пензије – рекао је Мали. 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је рекао да министарство на чијем је челу прати политику Владе Републике Србије и у складу са сопственим могућностима помаже најстаријим суграђанима на најбољи могући начин. 

– Отварање нових клубова за старије не би требало да буде карактеристично само за Београд већ и за читаву Србију. Захваљујем Влади РС и Министарству финансија који имају разумевања за овакве пројекте и који их подржавају. Брига о најстаријим суграђанима јесте један од приоритета како Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, тако и Владе Србије – рекао је Ђорђевић. 

Догађају је присуствовала и в.д. помоћнице министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Слађана Чабрић, из Сектора за бригу о породици и социјалну заштиту, као и вршилац дужности директора установе Геронтолошки центар Београд Срђан Димитријевић.