уторак, 12. новембар 2019.

Усвојени регулациони планови важни за развој Београда

Одборници Скупштине града усвојили су на данашњој седници неколико планова који су важни за изградњу инфраструктуре и развој града.
Усвојено је десет планских докумената и исто толико одлука о изради нових планова детаљне регулације. За све планове и одлуке спроведена је комплетна законом прописана процедура.

Два плана су разрађивала инфраструктурне мреже и објекте третмана отпадних вода, као и четири поптуно нова плана детаљне регулације за подручја која до сада нису била обухваћена, чиме ће плански бити обухваћено још око 170 хектара грађевинског подручја, и то за делове општина Звездара, Палилула, Земун и Чукарица.

Усвојене су измене и допуне Плана детаљне регулације за изградњу главног колектора и постројења за пречишћавање вода Лазаревца, План детаљне регулације за подручје између унутрашњег магистралног полупрстена (УМП-а) и улица Вељка Дугошевића, Панчине и Светог Николе, градска општина Звездара, План детаљне регулације за комплекс „Плејо” ГО Земун, измене и допуне Плана детаљне регулације дела подручја Аде Хује (Зона А), општине Стари град и Палилула, за подзону С1 и  План детаљне регулације за изградњу објеката и водова система даљинског грејања у Београду II фаза I етапа – целина топлана ТО Миријево. Такође, усвојене су измене и допуне Плана детаљне регулације између улица Жичке, Бранка Крсмановића, Кајмакчаланске и Дравске, градске општине Врачар и Звездара, за део блока између улица Жичке, Голубачке, Кајмакчаланске и Дравске, ГО Звездара, План детаљне регулације привредне зоне уз северну тангенту, северно од насеља Овча, ГО Палилула, измене и допуне Плана детаљне регулације насеља Добановци ГО Сурчин, Предлог плана детаљне регулације за зону комерцијалних садржаја на подручју између Ибраске магистрале, деонице ауто-пута Добановци – Бубањ поток, потока Мастирине и кружног пута, ГО Чукарица, као и План детаљне регулације дела стамбеног насеља Вишњичко поље, ГО Палилула. Између осталих, такође је усвојена Одлуке о допуни Одлуке о изради плана детаљне регулације ширег подручја уз Улицу војводе Степе на општини Вождовац, Одлука о измени Плана детаљне регулације привредне зоне „Ауто-пут” у Новом Београду, Земуну и Сурчину, за блокове 32 и 33, Одлука о изради плана детаљне регулације за део Орловског насеља у Миријеву – општина Звездара, као и Одлука о изради плана детаљне регулације блока између улица Теразије, Коларчеве, Македонске, Дечанске и Нушићеве, градска општина Стари град. 

Одборници Скупштине Града Београда усвојили су Закључак којим се осуђује покушај насилног обрачуна са политичким неистомишљеницима од стране јавних функционера Градске општине Стари град и одборника из групе „Савез за Србију” са циљем да спрече слободно кретање, право на рад, слободу мисли и говора који представљају непосредне демократске тековине.