уторак, 19. новембар 2019.

Пројекат „Јачање ромских породица у Земуну за већу запосленост”

Градска општина Земун и СОС Дечја села Србија промовисали су данас пројекат „Јачање ромских породица у Земуну за већу запосленост”. У питању је пројекат који се односи на подршку ромским породицама у ризику и процес запошљавања, саопштено је из општине Земун.

Овај пројекат представили су председник градске општине Земун Дејан Матић, начелница Управе општине Земун Катарина Зрилић и национална директорка Фондације СОС Дечја села Србија Весна Мраковић-Јокановић. 

Пројекат је део програма Европске уније „Подршка инклузији Рома”, који спроводи Стална конференција градова и општина Србије.  
Матић је захвалио партнерима на пројекту и истакао да је општина Земун активна у програмима које спроводи Стална конференција градова и општина, као и у пројектима које финансира Европска унија. 

– Овај конкретан пројекат је само једна у низу мера које у сарадњи са Владом Републике Србије, ресорним министарствима, Градом Београдом и надлежним секретаријатима спроводимо у циљу смањења броја незапослених. Управо на недавно одржаном Сајму запошљавања било је у понуди приближно 1.400 радних места. Наставићемо у овом правцу, спроводећи политику равномерног развоја Земуна и одговорну политику према сваком нашем суграђанину, без обзира на верску и националну припадност или боју коже – рекао је Матић.

За активно запошљавање ромског становништва у Србији Европска унија је, у оквиру програма који спроводи СКГО, издвојила 1,4 милиона евра од чега је за општину Земун опредељено 51.426 евра. Циљ пројекта је да омогући јачање положаја ромске популације у локалним заједницама, кроз имплементацију приоритетних националних и локалних стратешких мера које се односе на Роме.

Начелница Управе ГО Земун Катарина Зрилић  је рекла да општина Земун негује активности које пружају помоћ суграђанима који се налазе у неједнаком положају. 

– Управо кроз реализацију овог пројекта бићемо у прилици да све оне предрасуде, уколико уопште постоје, отклонимо, и да ромска популација добије прилику да се запосли и побољша квалитет живота – истакла је Катарина Зрилић. 

Градска општина Земун и хуманитарна организација СОС Дечја села Србија потписали су споразум о пословно-техничкој сарадњи који омогућава заједничку реализацију пројекта „Јачање ромских породица у Земуну за већу запосленост”, а који укључује мере за смањење сиромаштва, унапређење социјалне инклузије, економско оснаживање и повећање функционалности породица у ризику на подручју општине Земун.

Национални директор Фондације СОС Дечја села Србија Весна Мраковић-Јокановић је захвалила на успешној сарадањи те Фондације и Градске општине Земун. 

– Започета је пре четири године, кроз наш Центар за оснаживање Рома и подршку породици, који ради у сарадњи са АДРА Србија и ОШ „Бранко Пешић” из Земуна. Верујем да ћемо и кроз овај пројекат, заједничким трудом и радом, подржати значајан број породица и појединаца, укључујући децу и допринети побољшању квалитета њиховог живота – рекла је Весна Мраковић-Јокановић.

Током 14 месеци трајања пројекта, кроз Центар за оснаживање Рома и подршку породици,  општина Земун и Фондација СОС Дечја села Србија пружиће подршку у запошљавању око 30 незапослених Рома, радити на унапређењу родитељских компетенција и обезбеђивању адекватне бриге о деци за бар 30 ромских породица у ризику, док ће пројектом бити обухваћено и најмање 100 деце из ових породица.

Фондација СОС Дечја села Србија већ 14 година ради на унапређењу квалитета живота деце и младих без родитељског старања, оснаживању породица у ризику, економском осамостаљивању младих из рањивих група, као и пружању помоћи у ургентним ситуацијама локалном становништву и избеглицама кроз различите видове подршке.