петак, 24. јануар 2020.

Градоначелник Радојичић пожелео „Политици” и „Политикином забавнику” да још дуго трају и буду читани

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је данас у свечаној сали Старог двора обележавању 116. рођендана дневног листа „Политика” и додели награде за књижевно дело „Политикиног забавника” намењено младима.

Градоначелник је истакао значај најстарије новинске куће на Балкану. Такође је реако да је „Политикин забавник” био изузетно значајан за његову генерацију јер им је развио потребу и љубав према читању.

– То је био први контакт када сами уштедимо за нешто што ћемо да прочитамо и преломни тренутак када се развила љубав и потреба за читањем. Касније смо прешли у свет дневних новина и без обзира на то да ли смо је читали, морали смо имати однос према „Политици” – навео је Радојичић.

Он је истакао да је изузетно важно што су „Политика” и „Политикин забавник” успели да опстану толике године и да буду на услузи читаоцима.

– Поготову је у данашње време са морем информација важно да нове генерације имају неко сидро, како би разликовале битно од небитног, и што је још значајније да разликују шта је више, а шта мање истинито – подвукао је градоначелник и пожелео „Политици” и „Политикином забавнику” да још дуго трају и буду читани.

Књижевно дело „Политикиног забавника” намењено младима ове године припало је Соњи Ћирић за дело „Нећу да мислим на Праг”, истакла је председница жирија Лидија Мереник.

– На овогодишњи 41. књижевни конкурс „Политикиног забавника” за најбоље дело намењено младима, објављено на српском језику, у години за нама пристигло је чак 78 наслова. Вешто и маштовито написане књиге брзо су се издвојиле. У ужи избор ушло је шест наслова, док је једногласном одлуком жирија овогодишњи победник књига „Нећу да мислим на Праг” – указала је Лидија Мереник.

Соња Ћирић је рекла да јој je изузетно важна награда са највећим реномеом за дечју књижевност. Негирала је мишљење јавности да деца мало читају, али и указала да одрасли више морају да ураде да би деца читала.

Догађају је присуствовао директор „Политике” а.д. и главни уредник „Политикиног забавника”  Зефирино Граси, чланови породице Рибникар, дечји песник Љубивоје Ршумовић, као и велики број поштовалаца „Политике” и „Политикиног забавника”.