понедељак, 27. јануар 2020.

Весић: Ово је година великог повратка Немањића међу Србе

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је обележавању Дана Светог Саве на свечаности која је одржана данас у Трећој београдској гимназији на Врачару. 

Он је истакао да је ово година великог повратка Немањића међу Србе. 

– Средином године ћемо завршити реконструкцију Савског трга са монументалним спомеником (највећим на Балкану) оснивачу српске државе – Стефану Немањи. Такође, коначно ће бити завршен Храм Светог Саве, посвећен првом спрском архиепископу. На тај догађај смо чекали 85 година, а 179 година откад је дубровачки Србин Матија Бан први јавно изнео идеју да се на Врачару сагради Храм Светог Саве – подсетио је Весић.

Он је истакао да је важно да се као држава и народ поново окрећемо Светом Сави и Немањићима. 

– Никада нисам имао објашњење зашто као народ и друштво нисмо комуницирали са нашим средњим веком. Зашто смо се понашали као да наша историја почиње у 19. веку или зашто на нашим новчаницама нема ниједног средњовековног владара – указао је заменик градоначелника. 

Весић је истакао да је дошло време да се сетимо нашег средњег века и да нам он буде инспирацаја за будућност. 

Као народ пуно знамо о Светом Сави ђакону и архиепископу, али мислим да мало знамо о Светом Сави учитељу, дипломати и законописцу, истакао је Весић и подсетио на Житије Светог Симеона, Крмчију или Законоправило (први српски устав), чији је аутор Свети Сава, као и на његове дипломатске мисије око добијања аутокефалности СПЦ и Манастира Хиландар. 

– Зато је важно да у будућности више учимо од Светог Саве, јер је он најутицајнији Србин. Али, и да научимо нешто од Светог Саве учитеља, дипломате и писца, јер је он и пре 800 година водио рачуна о томе да народ мора да буде писмен, лечен и да се бори за своју независност – указао је Весић. 

Када је реч о Трећој београдској гимназији, Весић је за ову годину најавио израду пројекта за реконструкцију фасаде и крова. 

– Дошло је време да се реконструише ова елитна гимназија. Елитна по знању – ђацима и професорима, а време је да буде елитна и по здању. То је наша обавеза исто колико нам је обавеза и завршетак Храма Светог Саве. На тај начин ћемо се одужити не само према Светом Сави већ и према свима који су прошли кроз ову школу, као и за оно што је ова гимназија дала српском друштву – навео је заменик градоначелника. 

Директорка Треће београдске гимназије Олга Чокаш је подсетила да је Свети Сава почео да гради духовну тврђаву пре 800 година и додала да зидови те тврђаве и данас штите. Ту тврђаву просветитељства и образовања данас уздижемо и ми, подвукла је директорка Чокаш. 

Домаћин школске славе Свети Сава у Трећој београдској гимназији био је председник општине Врачар Милан Недељковић. Он је изразио задовољство да му је у тако престижној гимназији, с историјом дугом 161 годину, указано то поверење.  

– Овде су предавале велике личности из наше историје попут Стевана Сремца, Сима Матавуља, Косте Тодоровића и Живојина Мишића. У ђачким клупама су седели Борислав Пекић, Момо Капор, Зоран Христић, Данило Бата Стојковић и многи други – навео је Недељковић.