понедељак, 27. јануар 2020.

Путујућа изложба о добрим људима и сећање на жртве Холокауста

Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, Јеврејска општина Београд и Јеврејска општина Земун постављају 29. јануара у Дечјем културном центру Београд „Путујућу изложбу о добрим људима”, аутора Милана и Ненада Фогела. Отварање изложбе биће у 18 часова, саопштено је из Дечјег културног центра Београда. 

Изложба је посвећена људима који су свесно излагали своје, али и животе својих породица, како би спасавали њима често непознате људе јеврејског порекла. Тим људима се држава Израел одужује додељујући им највеће признање – Медаљу праведника међу народима. 

– Холокауст се у већини школа у Србији спомиње само поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста. Негирањем Холокауста, умањивањем броја жртава, величањем колаборациониста намеће нам се потреба као етничкој и верској заједници да урадимо све што је у нашој моћи, да пружимо праве информације о броју страдалих и улози окупатора и њихових сарадника у истребљењу Јевреја током Другог светског рата. Обавеза и дужност Јеврејске заједнице је да грађанима Србије стално одајемо признање због њихове храбрости исказане у спасавању Јевреја током Другог светског рата. Србија мора да се поноси са својих 139 праведника међу народима и да их увек и у свакој прилици спомиње, подиже им споменике, додељује називе улица, тргова и институција. Само тако ће држава Србија исказати да поштује најхрабрије међу својим грађанима – праведнике међу народима – истичу организатори ове изложбе, која ће трајати до 17. фебруара у Галерији ДКЦБ-а, Таковска 8.