понедељак, 27. јануар 2020.

Обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста на Старом сајмишту

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је данас централној церемонији обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста на Старом сајмишту и том приликом положио је венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату.

Церемонији су присуствовали и изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, изасланик Народне скупштине Србије и потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић, представници дипломатског кора, међу којима су амбасадор Европске уније у Србији Сем Фабрицио, амбасадор САД-а Ентони Годфри, амбасадор Немачке Томас Шиб, амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко, затим представници Јеврејске општине Београд, Јеврејске верске заједнице, преживелих Холокауста, потомци жртава, као и представници СУБНОР-а и Ромске заједнице Србије.

Градоначелник Радојичић истакао је да се на данашњи дан са тугом сећамо свих недужних жртава геноцида које су трагично страдале у Другом светском рату, те да су се Јевреји, као и Срби, здушно и храбро борили против фашизма, најпогубније идеологије 20. века, која је харала Европом и целим светом, сејући мржњу, смрт и страх. 

– Данас, након седам и по деценија дужни смо да поновимо да је ово највећи злочин против човечности у историји и да никада више нећемо дозволити да се догоди ишта слично. Дужни смо да чувамо културу сећања на невине жртве и да је непрестано обнављамо међу нашим суграђанима, посебно међу млађим генерацијама. Мислим да српски и јеврејски народ текуће догађаје гледају кроз историју, а да су многе земље престале да буду повезане са својим коренима и прошлошћу, које су основ националног идентитета али и будућности наших нација – рекао је Радојичић. 

Градоначелник је додао да Срби и Јевреји имају и заједничку прошлост, јер су и једни и други били жртве истих злочинаца. Осим тога, многе битне јеврејске личности пореклом одавде оставиле су, посебно у Београду, велики траг, што је показатељ дугог јеврејског присуства у Србији.

– Важно је истаћи да се управо у Београду налазе и два меморијална центра у знак сећања на трагично настрадале Јевреје али и Србе, Роме и друге националности. У наредном периоду фокусираћемо се на то да се сва места страдања у нашем граду на адекватан и достојан начин обележе и заштите, како бисмо их заувек памтили и како би нас заувек опомињала – закључио је  Радојичић.

Министар Ђорђевић је изразио част што се окупљенима обраћа на данашњи дан, када се обележава 75 година од ослобођења јеврејских затвореника из Аушвица уз помоћ совјетске Црвене армије 1945. године.

– У покушају да се разуме страдање шест милиона Јевреја у монструозном планираном и још монструознијем спроведеном такозваном „коначном решењу јеврејског питања” од стране нацистичког режима, филозофи су понудили појмове као што су „баналност зла” или „радикалност зла”, док су неки овај злочин окарактерисали као бесповратни суноврат хришћанске Европе – рекао је министар. 

Он је подсетио да је људски ум непојмљив, па злочини које је извршио нацистички режим над Јеврејима у логорима смрти Трећег рајха, као и усташки режим над 700.000 жртава претежно српске националности у Јасеновцу и другим мучилиштима НДХ-а, заиста представљају исконско људско зло.
На месту обележавња страдања жртава Холокауста одржан је пригодни културно-уметнички програм.