понедељак, 24. фебруар 2020.

Заједно без баријера до посла

Удружење особа са инвалидитетом Београд реализовало је округли сто „Заједно без баријера до посла”, чији је циљ мапирање проблема са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, као и њихово запошљавање. Овај програм подржала је Градска управа Града Београда – Секретаријат за социјалну заштиту, саопштено је из овог удружења.

На округлом столу, одржаном у Скупштини града, који је био посвећен помоћи запошљавању особа са инвалидитетом, председница Удружења особа са инвалидитетом Београд Гордана Пушара преставила је програм који се одвија у више фаза и обухвата тематски саветодавни рад са особама са инвалидитетом, радионице, као и обуку за рад на рачунару. У програм је укључено око 40 особа са инвалидитетом кроз АТП обуке. Они су на овај начин савладали како да се представе послодавцу са симулацијама реалних животних ситуација, а као завршни део програма планиран је излет и обилазак културно-историјских знаменитости.

Миодраг Пешић, директор Градског центра за социјално предузетништво Београда,  представио је програм центра и помоћ особама са инвалидитетом кроз обуке.

Представници Националне службе за запошљавање представили су програм и, између осталог, навели да се стање на тржишту рада од доношења Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом поправило и да је број незапослених на евиденцији НСЗ-а знатно мањи.

Округлом столу су присуствовали и представници јавних градских предузећа „Београдски  водовод и канализација” и „Београд-пут”, као и представници Секретаријата за социјлану заштиту.