уторак, 25. фебруар 2020.

Прослављен 62. рођендан Прихватилишта за децу Београда

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовала је данас прослави 62. рођендана Прихватилишта за децу Београда и том приликом поручила да Град Београд води одговорну социјалну политику, те да је ова установа показатељ да се на прави начин брине о деци којој је помоћ потребна.

– Ово је први рођендан од како је прихватилиште пресељено у нови простор од 1.700 квадратних метара и у коме деца имају много боље услове. Од пресељења, у овом објекту су боравила 364 детета, а то је за 20 одсто више него што их је било у претходном, који је имао далеко мањи капацитет. Овим прихватилиштем је обезбеђено довољно капацитета и имамо места за сву децу у Београду којој је помоћ потребна – истакла је Наташа Станисављевић.

Према њеним речима, услуга социјалне заштите Прихватилишта за децу траје најдуже до шест месеци и у њему бораве деца узраста од седам до 18 година.

– Посао социјалних радника и стручног тима људи је да ургентно збрину дете које се нашло у некаквој животној ситуацији непримереној деци, као што су запостављање, занемаривање, злостављање деце и слично. Због тога је важно да постоји сигурно и безбедно окружење. Након тога, Центар за социјални рад проверава да ли постоји могућност да се оствари контакт са биолошком породицом и да дете остане у њој. Уколико не постоји та могућност, тражи се адекватна хранитељска породица – појаснила је секретарка.

Амбијент новог прихватилишта је направљен тако, додала је Наташа Станисављевић, да деци буде што лакше да преброде животне тешкоће у којима су се нашлa.

– Прихватилиште је повезано са образовним системом, тако да деца иду у школу, а у њему имају негу, бригу и пажњу, као и стручни рад који им је потребан – нагласила је Наташа Станисављевић и честитала рођендан ове установе.

Директорка Прихватилишта за децу Београда Данијела Стајковић је рекла да када људи вредно раде како би постигли неки циљ, он буде остварен, али да је подршка у свему томе веома важна.

– Имали смо част, привилегију и задовољство да су Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту препознали значај тога да деца коју збрињавамо добију нешто што, слободно могу рећи, не постоји у Европи. Када изађу одавде, желимо да деца имају шта да памте, да се сећају да су држава и Град Београд препознали колико је важно да буду на сигурном и месту достојном њиховог детињства – казала је Данијела Стајковић.

Деца из ове установе и запослени су припремили пригодан програм, емитован је и филм о Прихватилишту за децу Београда, а малишани су отпевали рођенданску песму и дували свећице на торти, која је поклон Секретаријата за социјалну заштиту.

Догађају je присуствовала и директорка Центра са социјални рад Зорица Павловић.