уторак, 25. фебруар 2020.

Радојичић: Уз програм „Заједници заједно” до бољих услова за образовање и веће безбедности наше деце

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић разменио је данас, у име главног града, са генералним директором компаније НИС Кирилом Тјурдењевим у Палати „Србија” Споразум о реализацији пројекта „Заједници заједно”, који компанија НИС а.д. спроводи у 12 локалних самоуправа широм Србије.

Том приликом потписан је и Меморандум о сарадњи између генералног директора компаније НИС а.д. Кирила Тјурдењева, министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића. Овим меморандумом предвиђено је да компанија НИС уложи 114,5 милиона динара у основне и средње школе, међу којима је и Београд, у циљу обезбеђивања бољих услова ђацима за стицање нових знања и вештина.

Потписивању уговора присуствовали су помоћник градоначелника Андреја Младеновић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, представници локалних самоуправа са којима НИС сарађује у оквиру програма „Заједници заједно”, као и представници менаџмента компаније НИС.

Градоначелник Радојичић је подсетио на то да компанија НИС већ 12 година размишља о томе шта може да уради за заједницу, као и да се о свим активностима консултује са учесницима пројекта „Заједници заједно”.

– Када говоримо о Граду Београду, у протеклих 12 година НИС је у 59 градских пројеката уложио 230 милиона динара. Прошле године новац је уложен у здравство, односно у Земунску болницу, затим у Сопот, Младеновац, Обреновац и Палилулу. Обезбеђена је савремена опрема како би запослени могли да раде у бољим условима и да пруже боље услове за лечење наших пацијената. Ово је прилика и да се сетим времена када нисам био градоначелник, а када нам је у једном моменту фалила опрема, што је било пре великих инвестиција које је Влада Републике Србије под вођством нашег председника уложила у здравство. Тада нам је НИС помогао и купио неколико апарата. То су за мене незаборавни моменти, веома важни за нашу децу и пацијенте – подсетио је Радојичић.

Говорећи о овогодишњим пројектима, градоначелник је оценио да су безбедност и образовање од изузетне важности.

– Верујем да ћемо у Београду имати боље учионице, кабинете и лабораторије, боље и безбедније услове за образовање наше деце. Сарадња са НИС-ом сјајан је пример одговорног понашања компаније, која не води рачуна само о профиту већ и о заједници у којој живи и привређује. Не можете бити срећни у околностима у којима, на овај или онај начин, нису сви задовољни. НИС је свестан тога и овим улагањем даје свој допринос. У овој сарадњи са НИС-ом видим и добру сарадњу са Русијом. То је такође једна од важних порука коју данас шаљемо, да заједно са нашим пријатељима унапређујемо средину у којој живимо. Верујем да ће и другим друштвено одговорним компанијама ово бити сјајан пример да наставе са улагањима и тако заједно допринесемо заједници и учинимо наш Београд, као и остале локалне самоуправе и целу Србију, лепшом и бољом  – рекао је градоначелник Београда.
 
Генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев истакао је да је у претходних 12 година реализовано око хиљаду пројеката и инвестирано више од милијарду динара у животну средину.

– У партнерству са Владом Србије и локалним самоуправама одређујемо приоритете. У прошлој години то је било здравље деце о којем ћемо и даље бринути, док у овој, наш фокус остаје на младима. У сарадњи са Министарством просвете и Министарством унутрашњих послова подржавамо дигитализацију образовања и унапређење безбедности у школама. У циљу остваривања претходно наведеног, издвојили смо скоро 115 милиона динара – навео је Тјурдењев и додао да је визија будућности – образовање деце у безбедном окружењу.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је да је НИС уочио тежњу Владе Републике Србије да подигне квалитет живота грађана.

– Залагања компанија које желе да покажу да сем стицања профита умеју да уложе и у локалне средине, веома је значајно, јер је то један од кључних циљева Владе Републике Србије. Када је реч о безбедности, велики напори МУП-а допуњују се на овакав начин – навео је Стефановић, прецизирајући да је осим покривености камерама важна и едукација како би и деца и родитељи били свесни шта је потребно да се уради да би деца била безбедна.

Захвалио је овој компанији, али и свима који желе да помогну и улажу у локалну средину.

Министар Младен Шарчевић зaхвaлиo је кoмпaниjи нa oпрeдeљeњу и друштвeнoj oдгoвoрнoсти, пoсeбнo прeмa oбрaзoвaњу и бeзбeднoсти дeцe. Oн je пoдсeтиo на то дa je кoмпaниja oбeзбeдилa и вeлик брoj стипeндиja зa нaшe студeнтe кojи сe шкoлуjу у Русиjи и на тај начин oмoгућилa бoљу сaрaдњу бeoгрaдскoг, нишкoг и нoвoсaдскoг унивeрзитeтa сa унивeрзитeтимa у Русиjи.

– Пoдсeтићу на то дa je НИС прe тoгa oпрeмao кaбинeтe нaших шкoлa у Зрeњaнину, Пaнчeву, и да тo рaдe и дaљe. Кoнкрeтнo, oвa aкциja имa вeлики знaчaj кaдa je у питању бeзбeднoст нaшe дeцe, кoja je jaкo вaжнa, бeз oбзирa на то дa ли су деца у шкoли, нa путу дo шкoлe или нa путoвaњу. Боље уређеним системом и техничким могућнoстима, спрeчићeмo мнoгe лoшe ситуaциje. Пoслeдњих гoдинa смo сe усмeрили ка урeђивању нaшeг друштва, дa нaшe шкoлe пoстaну бeзбeднe, а свaкoмe кo тo прeпoзнa унaпрeд смо захвални – истaкao je Шaрчeвић.

Министар Александар Антић указао је на то да је НИС гигант и лидер у својој области у овом делу Европе и пример друштвене одговорности за многе компаније. Он је додао да је поносан на однос НИС-а према својим запосленима, али и према грађанима Србије.  

– НИС се не хвали често својим инвестицијама и пословним резултатима, а оне у протеклих десетак година износе око три милијарде евра, уложених у модернизацију наших рафинеријских постројења и малопродајне мреже. Ипак се увек у први план ставља то да је НИС у истом периоду инвестирао око три милијарде динара у друштвене пројекте – рекао је Антић, додајући да је у склопу програма „Заједници заједно” до сада реализовано више од 950 пројеката.

Од 2009. године, НИС је под слоганом „Будућност на делу” инвестирао више од 3,7 милијарди динара у друштвено одговорне пројекте, а посебно у оне који се односе на развој заједнице и подршку младима.