среда, 26. фебруар 2020.

Весић: Атлетика је наш понос

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је предстојећи Пети атлетски митинг, који ће се сутра одржати у Београду. Он је на данашњој конференцији за новинаре у Скупштини града истакао важност улагања у спортску инфраструктуру, што свакако доноси резултате.

– Погледајте само где је била српска атлетика пре него што је добила своју дворану, али и садашње руководство које се озбиљно бави својим послом. Зато је важно да се улаже у спортску инфрастуктуру, као и то што као држава покушавамо да свим олимпијским спортовима обезбедимо овакве тренажне центре. То надаље значи имати добре такмичаре и медаље – рекао је Весић.

Атлетска дворана у Београду веома је атрактивна, оценио је Весић, и подсетио на то да овде не долазе само атлетичари из Србије већ и из других земаља.

– Атлетика није само базични спорт већ и наш понос. Све оно што се у овом спорту ради последњих година резултирало је тиме да добијемо дворанско првенство, које је недавно одржано у Монаку. Град Београд је гарант за то првенство и зато охрабрујемо наше спортске савезе да сваке године имамо бар једно велико светско или европско првенство, јер то значи да ћемо моћи боље да промовишемо Београд – нагласио је Весић.

Он се осврнуо на недавно одржан „Фајнал фор” у кошарци у нашем главном граду, захваљујући чему је зарада била пет пута већа од улагања.

Као резултат сарадње Града Београда и Атлетског савеза Србије, осим „Опен маратона”, који град подржава и који је сваке године организационо све бољи, Весић је најавио и договор око посебног програма „Атлетика за децу”.

– То је пилот-пројекат који започиње ове године у једној београдској општини, а увешћемо атлетику у све вртиће, што ће бити бесплатно. Верујем да ћемо, ако се тај програм покаже успешним, наставити да га ширимо по општинама. Наше вртиће похађа више од 75 хиљада деце, а „Атлетика за децу” омогућиће да се база прошири и да нека од талентоване деце буду „откривена” још у најранијој фази. Чак и она деца која не буду наставила да се баве атлетиком, бавиће се спортом, што има вишеструку корист – истакао је Весић.

Заменик градоначелника најавио је даљу подршку Атлетском савезу, који је пример шта значи када су, како је оценио, прави људи на правом месту.

Председник Атлетског савеза Србије Веселин Јевросимовић је истакао да је пети по реду „Serbian Open Indoor Meeting” постао традиционалан и има статус европске манифестације.

– Захваљујем свим спонзорима који су подржали ову манифестацију. Посебан допринос је свакако имао Град Београд, који је највише помогао да се овај митинг одржи, али и Министарство за омладину и спорт. Задовољство ми је што су с нама и гости из Италије, атлетичар Ђанмарко Тамбери, његово отац и тренер Марко Тамбери, као и Силвано Кесани, такође атлетичар – рекао је Јевросимовић и додао да је пред њима сутра велики догађај у дисциплини скок увис, која ће бити једна од најважнијих на сутрашњем митингу.

Директор митинга Слободан Поповић је навео да се митинг већ пету годину заредом конципира на домаћим атлетичарима, како би им се омогућило да остваре своје најбоље резултате.

– Сутра ћете имати прилику да у дворани видите 120 атлетичара из 20 европских земаља, уз две промотивне трке наших млађих јуниора. Имаћемо три изузетно јаке дисциплине, међу којима је и бацање кугле, у којима ће учествовати Асмир Колашинац и Армин Синанчевић. Што се тиче тркачких дисциплина, и у њима такође очекујемо уравнотежену конкуренцију, где ће наши такмичари моћи да дођу до изражаја. Карте се могу купити на благајни од 9 до 21 сат, а за децу до три године улаз је бесплатан – казао је Поповић и најавио да ће бити одржане и две меморијалне трке.

О својим очекивањима на предстојећем митингу говорили су и српски атлетичар Страхиња Јованчевић и атлетичар из Италије Ђанмарко Тамбери.

Догађају је присуствовала градска секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић.