петак, 27. март 2020.

Градоначелник Радојичић обишао Центар за помоћ најстаријим суграђанима општине Лазаревац

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Центар за помоћ најстаријим суграђанима општине Лазаревац, а потом је у присуству председника општине однео потребне намирнице суграђанки која се путем кол-центра обратила за помоћ, и на тај начин се уверио како је волонтерима на терену.

Oн је суграђанки Бранки Јоксић донео неопходне намирнице и разговарао са њом о раду општинског кол-центра, као и о важности поштовања мера. Поручио јој је да Град Београд стално мисли на старије суграђане и на то како да им олакша овај период.

– Захваљујем Лазаревчанима, а пре свега младим волонтерима који су у контакту с пензионерима како би им помогли. Веома је важно да имамо младе људе који желе да помогну како бисмо сви заједно из ове тешке ситуације изашли јачи и спремнији. Лазаревац има 17.000 пензионера, а од тога 4.900 оних чија је пензија мања од 30.000 динара. У овом тренутку је из „Штарк арене” стигло 900 пакета, а очекује се да у току дана стигне још толико. Волонтери и људи који раде у Општини врло брзо ће поделити ове пакете, и верујем да ће онима којима су пакети намењени та помоћ значити – истакао је Радојичић и додао да у Лазаревцу око 1.000 људи добија социјалну помоћ, тако да ће и они добити ове пакете.

Истакао је да је дошао у Лазаревац како би подржао младе људе, али и све грађане Лазаревца, те да би их позвао да се придржавају свих мера које су прописали Републички, Градски и Општински кризни штаб.

–  Град Београд је заједно са вама у овој борби. Зато је врло важно да се сви стриктно придржавамо свих мера јер имамо озбиљног непријатеља, и једино тако се можемо изборити с њим. Врло сам задовољан како функционише овај центар, људи су веома вредни. Дневно примају око 900 позива, имају око 50 излазака на терен, а сваки дан воде и евиденцију о потребама суграђана. Надам се да ће Лазаревчани бити задовољни и да ће све њихове потребе бити испуњене – нагласио је Радојичић, који је рекао да у тешким тренуцима увек могу да рачунају на њега као градоначелника Београда, као њиховог суграђанина и човека који је значајан период свог живота провео у овој општини.

Он је подсетио да су све градске општине активне када је реч о раду волонтера са пензионерима.

– У првих десет дана рада кол-центара примљено је око 20.000 позива и уручено је око 12.000 намирница и лекова. Суштина је да смо сви врло активни и да је солидарност на високом нивоу, те се надам да она неће попустити – нагласио је Радојичић.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић је рекао да је кол-центар веома добро организован, те да у њему ради око 130 волонтера.

– Замолио бих суграђане за стрпљење и разумевање и да се придржавају свих прописаних мера како би били безбедни и како се вирус не би ширио – навео је Стевић.

Он је волонтере позвао да се и даље јављају јер ће, како је додао, ускоро и у Лазаревцу пензионерима старијим од 65 година и са примањима мањим од 30.000 динара бити подељени пакети.

Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић захвалио је градоначелнику Радојичићу на посети у, како је рекао, тешким временима за свакога од нас.

– Од почетка увођења ванредног стања трудили смо се да спроведемо све мере које је Влада Републике Србије тражила од нас. Успоставили смо два кол-центра за помоћ најстаријим суграђанима и свима којима је помоћ потребна. Имамо доста младих волонтера, на дневном нивоу око 150, и њима захваљујем јер су важна карика нашег система и остварују директан контакт с људима који нам се обраћају. Општински штаб за ванредне ситуације у сталном је контакту са Градским штабом, максимално спроводимо мере надлежних и чинимо све што је у нашој моћи да „изађемо” из ове ситуације са што мање последица – рекао је Синђелић.