петак, 27. март 2020.

Градоначелник Радојичић: Мерама идемо испред вируса корона, како бисмо превенирали тешку ситуацију

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је данас за ТВ Пинк да Београд и Србија показују да су спремни за борбу против вируса корона, те да све мере које се доносе имају за циљ да превенирају ситуацију, како би се било испред епидемије.

– Неки потези у датом тренутку могу изгледати нелогично, али морамо увек предвидети два-три корака унапред, како бисмо превенирали настанак неке тешке ситуације. Цела ова борба је озбиљна шаховска партија у којој морате да предвидите потезе. Људи који воде нашу стратегију размишљају на тај начин – рекао је Радојичић.

Он је додао да је припремање Хале 1 Београдског сајма део те стратегије, у складу са сценариом који се дешава у свету.

– Наглашавам да је наше медицинско особље изузетно добро едуковано за овакве ситуације, али морамо да имамо и превентивне мере, попут Сајма, те као друштво морамо бити спремни за све сценарије – указао је Радојичић.

Истакао је да Градски штаб за ванредне ситуације редовно заседа, који заједно са општинским штабовима усаглашава мере Владе Републике Србије.

– Циљ је да људи остану код куће, да се смање социјални контакти, као и да град функционише у оваквим околностима. Те мере до сада су се показале добрима, као и њихов темпо увођења. Показује се да у трећој недељи ширења заразе вирус и даље држимо под контролом. Сваки дан је кључан и из дана у дан морамо да будемо опрезни. Мислим да морамо да појачавамо све мере, с обзиром на притисак који следи – казао је градоначелник.

Старије суграђане је позвао да остану у својим домовима и да се, како је рекао, не обазиру на провокације које су се последњих дана појавиле у јавности.

Суштински је важно, према његовим речима, да схватимо да је тренутни број заражених у Београду и Србији врх леденог брега.

– Наши епидемиолози и кинески стручњаци прате ту ситуацију и групишу грађане који имају вирус корона или су били у додиру са зараженима. У зависности од тога, они ће дефинисати делове градова или наше земље које треба изоловати. Суштински то неће бити велика промена у односу на садашњу ситуацију, јер се већ велики број грађана придржава истакнутих мера. Када би уследила изолација одређених делова града, само би се додатно спречило кретање људи из једног у други део престонице или Србије – прецизирао је градоначелник Београда и подсетио да су кинески стручњаци таквим мерама епидемију ставили под контролу за 29 дана.

Према његовим речима, сваки појединац мора да се понаша дисциплиновано, да се правила не крше и вирусу не дозволи да живи.

– Морамо да кажемо хвала свима који се придржавају мера, али сигурно је да има неодговорних појединаца и да додатни притисак представља долазак људи који су боравили у регионима где је било много случајева заражених вирусом корона. Разумем и људе који се враћају, они су део Србије. Међутим, важно је да се придржавају правила, да не доводе у ризик остале грађане, али и да разумеју мере карантина и изолације, те да их поштују – казао је градоначелник.

Завод за биоциде и медицинску екологију, невео је Радојичић, ради врло важан и херојски посао. Они дневно дезинфикују између 700 и 800 аутобуса и 30-ак институција, и морамо им бити захвални на томе.

Градоначелник је рекао да се јавља велики број волонтера, те да су млади врло активни у свим општинама, наводећи пример Општине Вождовац. Он је најавио да ће данас посетити Општину Лазаревац и дати подршку људима који тамо живе, али и онима који раде у волонтерском центру.

– Волонтерима је потребно пуно снаге. Ентузијазам на почетку је велики, а после тога га није лако одржати и само прави хероји ће остајати и помагати. Ми смо ту да заједно са њима радимо, помажемо и будемо део тога – рекао је Радојичић.

Треба нагласити број респиратора и енергију коју је председник Вучић показао у набвци истих, навео је градоначелник и додао да је сада достигнута тачка да смо изнад развијенијих европских и светских земаља.

– Респиратори су веома значајни за најтеже пацијенте, а људи који раде на респираторима у интензивној нези, као и анестезиолози, добри су стручњаци и важна је њихова улога у овом тренутку. Њима и треба дати подршку јер ће они спашавати најтеже пацијенте. Ако будемо неодговорни и ако епидемија измакне контроли, онда нема тог броја респиратора који може да нам помогне – нагласио је Радојичић.

Према његовим речима, једна од порука ове епидемије је да смо сви исти, у истој позицији према природи, те да нема повлашћених.

– Свака земља ће на свој начин да се бори са овим проблемом. Свима желим најбоље јер смо сви у истом чамцу и желимо да се спасимо. Наш здравствени систем, наши лекари и наша министарства раде добро свој посао. Један од кључних савета кинеских стручњака тицао се размишљања око изолације делова градова, а следећа помоћ биће везана уз обуку здравствених радника како да се заштите и смање вероватноћу да добију инфекцију. Наши стучњаци су сјајни и добро је што имају колеге из света са којима могу да размене искуства и потврде своје ставове – казао је градоначелник.

Како је навео, имамо озбиљног, лукавог и упорног непријатеља, и морамо широм да отворимо очи, а тестирање већег броја људи ће нам помоћи у томе.

– Било је неминовно да Београд као највећи град има највећи број заражених, али у овом тренутку је то под контролом – рекао је градоначелник.

Он је истакао значај свих људи у здравственом систему и додао да су сви лекари и они који могу да помогну добродошли у овој ситуацији.

Градоначелник Радојичић је Београђанима поручио да ће све ово проћи, да смо заједно у свему и да треба извући поуку и радовати се малим стварима.

– Заборавили смо да се радујемо малим стварима, а верујем да ћемо када ово прође да уживамо у сунцу и природи. Морамо да нађемо меру у животу и равнотежу са природом, јер важно је да јој враћамо оно што јој узимамо, па ћемо сви боље живети – закључио је Радојичић.