понедељак, 25. мај 2020.

Поновно успостављање услуге дневног боравка деце и омладине ометене у развоју од 1. јуна

Предузели смо све мере из наше надлежности, a у складу са одлукама и инструкцијама надлежних органа, као и препорукама Градског завода за јавно здравље Београд, како би Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју поново почео да пружа услугу од 1. јуна, изјавила је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић на данашњем састанку секретаријата и овог центра.

Станисављевићева је истала да надлежни секретаријат поступа у складу са одлукама и инструкцијама надлежних органа, као и препорукама Градског завода за јавно здравље Београд, а све у циљу спречавања и сузбијања ширења вируса корона.

– Узимајући у обзир специфичности популације која користи услугу дневног боравка, током трајања ванредног стања обустављена је њена реализација у складу са налогом Кризног штаба за ванредне ситуације, а у циљу заштите наших корисника и њихових породица. С обзиром на то да је укинуто ванредно стање, као и да постепено долази до ублажавања мера заштите од вируса, јавила се потреба за поновним успостављањем услуге „дневног боравка” – рекла је она.

На састанку, који је одржан у просторијама Градске управе Града Београда, установљени су сви неопходни кораци и договорене све мере које је потребно спровести за несметано пружање услуге, почев од 1. јуна.

– У складу са Упутством за примену мера у установама за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, отварање објеката дневних боравака Центра се спроводи по фазама. Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју сачинио је План мера за фазно увођење услуге „дневног боравка”. Такође, Завод за биоциде и медицинску екологију сукцесивно врши дезинфекцију сваког објекта у оквиру овог центра, како би били испуњени сви услови за несметани рад – навела је Станисављевићева.

Градска секретарка је нагласила да Секретаријат за социјалну заштиту прати и адекватно одговара на потребе особа са сметњама у развоју, анализирајући потребе корисника у сарадњи са удружењима родитеља.

– Настојаћемо да развијамо дневне услуге социјалне заштите, јер су то услуге које пружају подршку породици и омогућавају останак корисника у породичном окружењу – поручила је она.

У првој фази, пријем корисника биће могућ само уз потврду послодавца која доказује да родитељи/законски заступници послове морају да обављају у седишту или другим пословним и организационим јединицама послодавца са контактом послодавца, а у свим другим случајевима препоручује се да корисник остане код куће.

Рад у установи ће се организовати на начин да у објекту буде најмањи могући број запослених у исто време, који ће омогућити неометану организацију рада. Спровешће се едукација запослених и родитеља о значају и начину примене мера превенције, као и значају праћења здравственог стања.

Сви запослени ће бити обавезани да се стриктно придржавају свих препорука везаних за превенцију болести COVID-19.

Секретаријат за социјалну заштиту је обезбедио заштитну опрему (маске, рукавице, визире, једнократнe мантилe...), бесконтактне топломере и дезобаријере за сваки објекат, као и средства за дезинфекцију објеката. Сви запослени ће носити радну униформу, обућу намењену за ношење само у дневном боравку, маску, рукавице и осталу заштитну опрему. Пријем корисника у дневни борaвaк вршиће се само уз потврду изабраног лекара да је корисник здрав.

Наредне фазе се планирају у складу са препорукама Владе Републике Србије и надлежних епидемиолошких служби.

Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју поново почиње са радом од 1. јуна, и то је установа социјалне заштите која настоји да услугом дневног боравка одговори потребама деце, младих и одраслих са интелектуалним тешкоћама, аутизмом, вишеструким сметњама у развоју, као и физичким и сензорним оштећењима.