четвртак, 2. јул 2020.

Никодијевић: Пратимо ситуацију, најважније здравље суграђана

Ситуација у Београду по питању вируса корона прати се свакодневно и уколико епидемија настави да се шири, вероватно ће бити уведене и нове мере, рекао је данас председник Скупштине града Никола Никодијевић. 

– Практично из сата у сат пратимо ситуацију и уколико мере које су тренутно на снази не буду биле довољне, односно не буду дале добре резултате, Град Београд је у сваком тренутку спреман да примени и друге мере које буде предложио републички штаб у циљу спречавања ширења вируса – рекао је Никодијевић за Танјуг након седнице градског Штаба за ванредне ситуације. 

Он је навео је да ће Град настојати, колико год је то могуће, да екстремне мере не буду уведене, али и истакао да све зависи од резултата на терену.

– Уколико епидемија настави да се шири, вероватно ће бити уведене и нове мере – рекао је Никодијевић и истакао да је најважније да се сачува здравље људи, али и привредна активност у Београду.

Никдодијевић је подсетио да је ношење маски обавезно у јавном превозу и свим затвореним просторима и додао да више од 95 одсто путника у градском превозу носи маске и придржава се мера.

Председник градске скупштине захвалио је грађанима што показују да, свесни ситуације, спремни су да поштују мере.

– Да бисмо успели да заштитимо људе, неопходно је да сви носе маске. Наставићемо и даље да преко наших надлежних служби подсећамо грађане који користе јавни превоз да морају да имају заштитну опрему и верујем да ћемо успети да постигнемо задате циљеве – рекао је Никодијевић.

Он је додао да објекти затвореног типа, попут тржних центара, нису у надлежности Града Београда, али да се и ту прати ситуација која је, како је истакао, задовољавајућа.

– Kада је реч о угоститељским објектима на територији Београда, у овом тренутку нема затварања нити ограничења њиховог рада – нагласио је Никодијевић и апеловао на власнике и госте да се придржавају мера.

Такође је подсетио да сви запослени у угоститељским објектима морају да имају заштитну опрему, обавезне су дезобаријере и средства за дезинфекцију, размак између столова, и на отвореном и на затвореном, мора да постоји, а посетиоци да поштују социјалну дистанцу.

Према његовим речима, привредна активност и живот у Београду морају да се наставе, док је на свима нама да научимо да живимо са вирусом који је погодио не само Србију већ  и цео свет.

– Свако ново затварање, свака нова рестриктивна мера у неком делу угрожава егзистенцију одређених људи. У ресторанима, кафићима и ноћним клубовима ради велики број људи и не желимо да дођемо у ситуацију да морамо да затварамо објекте. Због тога још једном апелујем на грађане да се придржавју прописаних мера јер на тај начин можемо да сачувамо здравље, али и економску активност у главном граду –  закључио је Никодијевић.